Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Airbag chráni naše životy už 25 rokov

Dupnutie na brzdy, piskot gúm, náraz a potom zápach akoby niečo horelo. Taký býva priebeh čelného nárazu auta vybaveného airbagom. Celé to netrvá ani sekundu. Po nej zostane v aute len aróma odpálenej nálože, ktorá vankúš nafúkla. Na tom, že sa posádke nič nestalo, má obrovský podiel práve airbag. Toto zariadenie chráni životy motoristov už viac ako štvrťstoročie.

Prvý sériový automobil, ktorý viezol vo volante ukrytý airbag, bol Mercedes- Benz triedy S. Na vývoji bezpečnostného vankúša sa však začalo pracovať už v roku 1967. Vtedy totiž technici nemeckej automobilky testovali zariadenie v laboratóriách. Súčasťou bezpečnostnej výbavy sa airbag stal až po takmer troch tisíckach bariérových skúšok.

Nielen pre vodiča
Ochranou vodiča sa všetko iba naštartovalo. Koncom 80. rokov pribudol do výbavy mercedesov airbag spolujazdca, ktorý nasledovali bočné a okenné airbagy. Len nedávno sa do automobilov začal montovať aj vankúš kolenný, ktorý bráni zraneniu končatín o stĺpik volanta. Tisícky vodičov môžu airbagu ďakovať za to, že ich kolízia nedopadla tragicky. Štatistiky hovoria o tom, že každý šiesty motorista by haváriu neprežil, keby jeho automobil nemal bezpečnostný vankúš. Len v USA už zachránilo toto zariadenie 14 200 ľudských životov.

Budúcnosť airbagu
O pár rokov airbagy dokážu oveľa viac, ako sa len nafúknuť. Ich senzory budú schopné rozoznať, aká osoba v aute sedí. Vzduchový vankúš sa naplní podľa výšky, hmotnosti či dokonca pohlavia, alebo veku pasažiera, čím sa zníži riziko možného zranenia spôsobeného nárazom o príliš tvrdý podklad. Automobilka Toyota vidí z tohto dôvodu budúcnosť vo dvoch airbagoch miesto jedného. Telo bude smerovať presne medzi ne, čo zjemní zrážku. V autách budúcnosti sa vankúše aktivi- zujú skôr, ako príde ku kolízii. Radarové senzory auta totiž rozpoznajú skôr ako vodič, že havária je neodvratná.

Len zapnuté pásy
Airbag chráni najlepšie v spolupráci s bezpečnostnými pásmi, pretože ich napínač s airbagom spolupracuje. Náraz nepripútaného tela do nafukujúceho sa vankúša môže spôsobiť ťažké zranenia. Preto sa vo vozidle treba vždy zapnúť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu