Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zlepšite si svoje zdravie pomocou prírodnej lekárne

Takto vyzerá prírodné antibiotikum v rastlinnej podobe - Echinacea purpurea.
Takto vyzerá prírodné antibiotikum v rastlinnej podobe - Echinacea purpurea.

Tohtoročná zima akoby nemala konca, veľa ľudí je už z mínusových teplôt a snehu podráždených. Nehovoriac o tom, že v tomto období ešte stále hrozia možnosti rôznych infekcií organizmu a nachladnutia. Aj vy si kladiete otázku, ako prekonať narastajúcu únavu a cítiť sa zdravotne v pohode?

Receptov, viac či menej účinných na to, ako čo najlepšie odolávať sezónnym ochoreniam je neúrekom. V ostatnom čase sa do povedomia ľudí dostáva aj fytoterapia. Ide o liečenie rastlinami alebo ich výťažkami, ktoré sa v ľudovom liečiteľstve využíva niekoľko desaťročí. Veľkú obľubu si čoraz viac získava aj nenápadná bylinka Echinacea.

Čo sa využíva
Počas leta kvitne v mnohých záhradách ako okrasná rastlina, bez toho, aby pestovatelia vedeli o jej priaznivých liečivých účinkoch. „Echinacea je využívaná celá, najúčinnejším je koreň, potom kvet a nakoniec list. Zaujímavou sa stáva nedávno získaná protinádorová substancia - pentadecadien,“ objasňuje MUDr. Anděla Šárková. Hoci teraz ju v čerstvom stave nenájdete, v lekárňach ju môžete dostať ako bylinné kvapky či tinktúry, pre deti samozrejme bez alkoholu.

Ako pôsobí
Echinacea sa už v dávnych dobách používala kvôli komplexu účinných látok na celkové vylepšenie zdravia, ale tiež ako liek pri horúčke, kašľu, pri zlom trávení a dokonca na hojenie rán. Je dobrá ako prevencia proti chrípke aj ďalších vírusových ochorení, ak ju pacient užíva, choroba má ľahší priebeh. „Tým, že aktivuje biele kr vinky, ktoré sú schopné pohltiť pôvodcu infekcie priamo v organizme človeka, možno ju považovať za prírodné antibiotikum. Taktiež zvyšuje prirodzenú odolnosť a imunitný systém, takže zlepšuje ochranu proti vírusom a baktériám,“ prezrádza MUDr. Šárková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu