Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Otužovanie zabráni nachladnutiu

Jedným zo spôsobov ako lepšie odolávať infekciám a nachladnutiu počas zimného obdobia je otužovanie organizmu. Na jeho začatie nikdy nie je neskoro, najlepšie je však venovať sa mu pravidelne. Prinášame niekoľko tipov ako na to.

Začať by ste mali najskôr doma. Aj keď vyhriate miestnosti sú príjemné, posilneniu imunitného systému veľmi nepridávajú. Skúste znížiť teploty v obývacích priestoroch, aby dosahovali maximálne 22 °C a pre zdravý spánok sa v spálni odporúča okolo 18 až 20 °C.

Sprchovanie
Ak s otužovaním nemáte žiadne skúsenosti, najlepšie je pri sprchovaní skúsiť to najskôr s vlažnou vodou a postupne ju ochladzovať. Najvhodnejším časom je ráno a nie večer, pričom v zime by studená voda mala na vaše telo dopadať 1 až 3 minúty. Prípadne môžete vyskúšať striedavý prúd teplej a studenej vody. Začína sa pri približne 40 °C, na 15 sekúnd sa zníži na 15 až 20 °C. Studená voda by zásadne mala smerovať od vašich nôh smerom hore. Takýto postup vyskúšajte asi 2-krát počas jedného sprchovania a ukončite ho studenou vodou.

Sauna
Priaznivo na organizmus pôsobí aj saunovanie. V súčasnosti si môžete vybrať medzi niekoľkými variantmi, ale pre správny efekt by ste mali absolvovať aspoň jedno za týždeň. Samozrejme, aj tu platia isté zásady, určite sa mu však vyhnite v prípade, že máte horúčku, akútny zápal, vysoký krvný tlak alebo srdcovo-cievne problémy. Rovnako by ste sa o vhodnosti saunovania mali poradiť s lekárom, ak trpíte nejakou inou chorobou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu