Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maďarský ľadoborec X zlomí až 1,5 metra hrubé kryhy

Jediné plávajúce lode medzi Bratislavou a Gabčíkovom sú ľadoborce. Zobraziť galériu (2)
Jediné plávajúce lode medzi Bratislavou a Gabčíkovom sú ľadoborce.

ČUNOVO - Na Dunaji je stále zákaz plavby! Jediné plávajúce lode medzi Bratislavou a Gabčíkovom sú ľadoborce. Kvôli mohutným kryhám na rieke povolali aj maďarský ľadoborec X. Tento oceľový kolos dokáže lámať až 1,5 metra hrubý ľad. Tajomstvo je ukryté v špeciálnych kruhoch v prednej a zadnej časti lode.

Špeciálne kruhy sú spojené tyčou umiestnenou mimo stredovej osi. Kruhy vytvoria kývavý pohyb a loď potom zlomí aj hrubý ľad. Ľadoborec X síce brázdi iba rieky, no človek môže dostať aj tak morskú chorobu. „Keď sú zapnuté špeciálne kruhy a loď sa kýve zo strany na stranu, tak nezvyknutému človeku môže dôjsť zle,“ potvrdil plavčík József Czeilinger. Jedenásťčlennú maďarskú posádku doplnil aj jeden Slovák, ktorý pozná tunajší tok Dunaja. „Vieme pracovať nonstop na dve zmeny. Noc je však horšia, pretože dobre nevidíme. Riadime sa radarom a bójami,“ pokračuje plavčík. Rýchlosť lode závisí od hrúbky ľadu.

„Robili sme zhruba sto metrov za 20 minút,“ vraví strojník Lájos Takács, ktorý je na lodi už 33 rokov. Maďarský ľadoborec brázdil aj rieky v Srbsku. Jeho funkčnosť je rozsiahla, pracuje aj v iných ročných obdobiach napríklad ako vlečná ľod. „Rozdiel medzi zimnou a letnou prevádzkou je v iba tom, že teraz musíme udržiavať loď vykúrenú, inak by ju ľad poškodil napriek oceľovej konštrukcii,“ uzavrel strojník Takács.

Ľadoborec v číslach
rýchlosť: 18 km/hod.
výkon: 2 hlavné motory (1 000 koní)
spotreba: min. 160 litrov/hod.
dĺžka: 40 metrov
šírka: 9,3 metra
kajuty: 12 (po 2 lôžkach) hmotnosť: 400 ton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu