Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nie ste v zime vo svojej koži?

Jedným z príznakov sezónnej emocionálnej poruchy je i extrémna únava.
Jedným z príznakov sezónnej emocionálnej poruchy je i extrémna únava.

Pokiaľ isté percento ľudí máva počas zimných večerov pochmúrnu náladu, sú apatickí a pociťujú bolesti hlavy, u niektorých príznaky prerastú až do extrémnych stavov. Ako sa prejavujú, a čo je ich príčinou?

Odborníci sa zhodujú v tom, že počas jesene v dôsledku zníženia intenzity slnečného svitu sa v ľudskom organizme poruší rovnováha v produkcii biochemických látok, o ktorých sa predpokladá, že ovplyvňujú náladu. Ide o hormóny melatonín a serotonín. Pokiaľ u niektorých sa objaví melanchólia, ktorá postupne prejde, ľudia trpiaci takzvanou sezónnou emocionálnou poruchou si sami neporadia.

Príznaky
K hlavným príznakom tejto choroby (môžu byť podobné s inými ochoreniami) patrí extrémna únava a depresívne stavy, ktoré môžu viesť až k pokusom o samovraždu. Ďalej prejedanie sa, a s tým spojené priberanie, neodolateľná chuť na sladké, nadmerná potreba spánku, podráždenosť, nezáujem o bežné veci a okolie, dokonca aj o akúkoľvek sexuálnu aktivitu. Príznaky sa objavujú hlavne počas jesene a zimy, pričom na jar a v lete vymiznú.

Liečba
Potrebné je pri podozrení na sezónnu emocionálnu poruchu navštíviť lekárov, pretože kým u niektorých sa prejavujú len mierne príznaky, iní majú stavy vyžadujúce odbornú pomoc. Naordinovaná liečba závisí od intenzity príznakov - niekedy totiž stačí vystaviť pacienta jasnému umelému osvetleniu. Ak sa stav nezlepší, nastupuje psychoterapia, v niektorých prípadoch dokonca musia byť predpísané antidepresíva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu