Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Z inžiniera budhistický mních!

Andrej Šimon (31) z Nižnej Slanej vymenil rifle za habit z plachiet.
Andrej Šimon (31) z Nižnej Slanej vymenil rifle za habit z plachiet.

NIŽNÁ SLANÁ - Vzdal sa svetských pôžitkov, venuje sa meditáciám a charite. Andrej Šimon (31) z Nižnej Slanej pri Rožňave vymenil diplom inžiniera za poslanie budhistického mnícha a rifle za habit. Posolstvo Budhu spod Himalájí šíri po svete a aj u nás zhruba štyri roky. Žije len z milodarov.

,,Svoje rozhodnutie neľutujem. Mal som to urobiť skôr!“ vyznal sa Gemerčan. Krátko po promócii sa vydal za poznaním po západnej Európe, potom zamieril aj na juh a hlavne východ - do Iránu, Pakistanu, Indie a Nepálu. V ďalekých Himalájach našiel sám seba i nový svetonázor: „V prostredí bez civilizácie stúpa naviazanosť na prírodu, návrat k nej. Možnosť meditácií v kláštoroch dodáva človeku pohodu,“ prezradil mladý mních, ktorého vysvätili v Thajsku.

Rifle a tričko razom vymenil za jednoduchú róbu z plachiet, do ktorej sa dokáže šikovne zabaliť a pohybuje sa v nej aj u nás. Napriek počiatočnej jazykovej bariére sa rýchlo prispôsobil, a vraj lepšie chápe nielen seba, ale najmä druhých. Hoci budhistickí veriaci dodržiavajú len päť prikázaní (nezabíjať, nekradnúť, neklamať, žiť bez nevery, bez alkoholu a drog), pre mníchov platí až 227 prísnych pravidiel. Aj zákaz dotyku ženského tela! „O svetských pôžitkoch som rozmýšľal veľa: je to dar, či prekliatie?“ pýta sa náš mních, ktorý často chodieva hlavne do Malajzie. Dohovorí sa tromi miestnymi dialektmi, malajzijsky a dokonca aj po čínsky! Je vegetariánom a jeho jediným koníčkom je včelárstvo. V súčasnosti nevie o žiadnom inom Slovákovi, ktorý by bol aktívnym budhistickým mníchom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu