Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pri zrútení strechy v Katoviciach zahynulo najmenej 12 ľudí

Mnoho postihnutých bolo zranených vážne, niektorí sú v kritickom stave.
Mnoho postihnutých bolo zranených vážne, niektorí sú v kritickom stave.

VARŠAVA - Podľa najnovších informácií najmenej 12 ľudí dnes zahynulo a viac ako 50 utrpelo zranenia, keď sa v juhopoľskom meste Katovice zrútila strecha výstavnej haly, v ktorej sa nachádzalo viac ako 500 osôb. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu políciu, podľa ktorej nešťastie spôsobil sneh.

Záchranné práce začali okamžite po nešťastí a vyše 50 osôb už previezli do nemocnice. Mnoho postihnutých bolo zranených vážne, niektorí sú v kritickom stave, uviedol policajný hovorca. Pripustil, že počet obetí bude asi vyšší. Sto osôb je naďalej nezvestných.

Strecha podľa hovorcu asi neudržala nápor napadnutého snehu. Zrútila sa približne o 17:30 SEČ, pričom v objekte bolo viac ako 500 návštevníkov výstavy holubov, upresnil Andrzej Gaska. Podľa poľskej verejnoprávnej agentúry PAP bolo v objekte možno až 1000 ľudí.

Poľská televízia ukázala trosky zrútenej kovovej strechy a ruch, ktorý sprevádzal záchranné práce. Hasiči spevňovali steny budovy, v ktorej je podľa nich doposiaľ uväznená asi stovka ľudí. Privolaní boli záchranári so psami a špecialisti na banské nešťastia. "Zranení sú postupne odvážaní sanitkami, policajnými a požiarnymi autami do nemocnice," povedal iný policajný hovorca Piotr Bieniak.

Medzi desiatkami zranených, sú aj dvaja Česi, podľa agentúry AP boli prevezení do nemocnice v neďalekých Sieminowiciach. Generálny konzul v Katoviciach Josef Byrtus pre ČTK túto informáciu nepotvrdil, ale bez upresnenia povedal, že traja Česi sú nezvestní. Výstavu navštívilo asi 100 Slovákov väčšina z nich sa však v kritickom čase nenachádzala na mieste nešťastia.

Podobný incident začiatkom mesiaca v nemeckom Bavorsku si vyžiadal 15 mŕtvych vrátane 12 detí. V piatok sneh spôsobil zrútenie strechy radnice v meste Mariazell v juhorakúskom spolkovom štáte Štajerskojednoho, nikto nebol zranený. Európu sužujú v posledných dňoch silné mrazy a sneženie, v Poľsku má nepriaznivé počasie na svedomí už viac ako 200 mŕtvych.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu