Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Je vražda českého miliardára Františka Mrázka pomstou mafiánov?

František Mrázek Zobraziť galériu (2)
František Mrázek

PRAHA - Chladnokrvné vybavovanie účtov medzi veľkopodnikateľmi sa stáva realitou aj v Českej republike. V stredu večer bol v Prahe zastrelený miliardár František Mrázek († 47).

Keď odchádzal večer domov zo svojej firmy, zasiahla ho jediná, dobre mierená guľka ostreľovača. Zločin niesol všetky známky profesionálnej práce. Atentátnik zrejme strieľal z diaľky ostreľovačkou, nabitou špeciálne upraveným projektilom, ktorý spôsobuje ťažké zranenia.

Zastrelený František Mrázek patril k vplyvným podnikateľom ovládajúcim firmy okolo spoločnosti Setuza a bol údajne jedným z najbohatších mužov českého priemyslu. Hovorilo sa o ňom, že je skutočným majiteľom firmy Český olej, hoci v obchodnom registri nebol zapísaný. Jeho meno sa spájalo aj s viacerými aktivitami na hranici zákona. Často sa o neho zaujímala polícia, no nikdy mu nič nedokázali, možno aj pre jeho dobré styky v politike. Spolu s partnermi skupoval Mrázek v 90. rokoch desiatky firiem, ich majetok údajne prevádzali na nastrčené spoločnosti a zbavovali sa pritom ich dlhov, ktoré prevádzali na tzv. bieleho koňa. Mnohí z týchto ľudí neskôr zmizli.

Mrázkovo meno sa často objavovalo v spojitosti s ďalšími českými veľkopodnikateľmi, napríklad aj s Radovanom Krejčířom, ktorý vlani utiekol na Seychelly. Mrázka sa podarilo odsúdiť iba raz - v roku 1986 dostal za pašovanie starožitností podmienečný trest. Už v roku 2002 unikol pokusu o atentát. Údajne stál za vraždou jedného z českých mafiánskych bossov - Antonína Bělu . „Môže ísť o vybavovanie starých účtov,“ tvrdia podľa denníka Blesk ľudia blízki zavraždenému Mrázkovi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu