Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Život v Labe bude ešte dlho poznačený ekologickou katastrofou

Len v Nymburku vylovili rybári viac ako 100 ton mŕtvych rýb.
Len v Nymburku vylovili rybári viac ako 100 ton mŕtvych rýb.

MLADÁ BOLESLAV - Únik jedovatých látok do rieky Labe, kvôli ktorému od minulého týždňa hynú ryby od Kolína až po Mělník poznamená podľa rybárov a odborníkov život v rieke na dlhý čas. Dúfajú, že sa rieka zriedi vodou z Vltavy na sútoku v Mělníku a ryby už nebudou ďalej hynúť. Škody, ktoré však toxické látky už v rieke stihli napáchať, sú podľa nich nevyčísliteľné.

Informujú o tom dnešné Deníky Bohemia v stredočeskom vydaní a Mladá fronta dnes. Podľa Českej inšpekcie životného prostredia jednu z najväčších ekologických havárií v rieke spôsobil kyanid, ktorý minulý týždeň zrejme unikol z továrne Lučební závody Draslovka v Kolíne. Ryby začali hynúť najskôr v Kolíne, potom vo väčšom množstve aj v Poděbradoch a Nymburku.

V pondelok už hasiči zachraňovali priotrávené ryby až v Mělníku. "Uhynuli tam tak tri generácie rýb. Vidno, že sú silno popálené. Môžeme byť všetci radi, že sa to stalo teraz v zime, keď vo vode nie sú ľudia," uviedol pre Mělnický denník František Doležal z rybárskeho zväzu v Kostelci nad Labem. Odborníci však upozorňujú, že kyanid ohrozil aj vtáky, raky či mušle."Škody môžu byť obrovské a prejavia sa až na jar," povedal pre Mladú frontu dnes hospodár stredočeských rybárov Vlastimil Šimůnek. Len v Nymburku podľa neho vylovili rybári viac ako 100 ton rýb. Kyanid mohol ale podľa neho porušiť i genetický fond živočíchov, ktorí prežili.

Postupujúca ekologická pohroma zamestnáva týmy z Povodia Labe, hasičov, policajtov, strážnikov i rybárov. Miestne rozhlasy v dedinách a v mestách na labských brehoch varujú ľudí aj pred zbieraním mŕtvych rýb na kŕmenie domácich zvierat. Tie by takéto jedlo neprežili. Podľa MFD sú v pohotovosti aj vodohospodári, ktorí kontrolujú zdroje pitných vôd v blízkosti Labe. Doteraz žiadnu kontamináciu podzemných zdrojov či studní v blízkosti riek ale nezistili. Koncentrácia kyanidu v rieke sa postupne znižuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu