Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Európsky vyšetrovateľ obviňuje USA z porušovania ľudských práv

Švajčiarsky senátor Dick Marty
Švajčiarsky senátor Dick Marty

BERN - Praktiky Spojených štátov v boji proti terorizmu sú v rozpore s medzinárodnými princípmi ochrany ľudských práv. Vyhlásil to švajčiarsky senátor Dick Marty, ktorý bol poverený Radou Európy prešetrením informácií o údajných tajných väzeniach americkej spravodajskej služby CIA v Európe. Zároveň vyjadril rozhorčenie nad prístupom mnohých európskych vlád k americkej politike a naznačil, že nezákonný postup USA tolerovali.

"Stratégia, ktorú dnes USA uplatňujú, nerešpektuje ani ľudské práva ani ženevské konvencie. Súčasná americká vláda sa snaží bojovať proti teroristom prostriedkami, ktoré prekračujú rámec zákona a vládu práva," povedal Marty.

"Niet pochybností o tom, že CIA podniká nelegálne aktivity v Európe pri preprave a zadržiavaní väzňov. Otázka znie: Pôsobí CIA skutočne v Európe? Som presvedčený, že na ňu nie je možné odpovedať jednoznačne kladne," dodal Marty na tlačovej konferencii vo švajčiarskom meste Burgdorf.

Vyjadril aj názor, že postoj európskych krajín k americkej politke je "šokujúci", a naznačil, že európske krajiny o amerických presunoch zajatcov do tretích krajín vedeli. Okrem toho zdôraznil, že "pozornosť by sa nemala sústreďovať len na Rumunsko a Poľsko".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu