Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Po ministerke hádzali vajíčka a topánky

Konvoj obklopený nahnevanými Palestínčanmi
Konvoj obklopený nahnevanými Palestínčanmi

JERUZALEM - Francúzska ministerka zahraničných vecí Michèle Alliotová-Marieová sa stala terčom búrlivých protestov Palestínčanov počas jej návštevy v pásme Gazy. Tí na jej konvoj hádzali vajíčka aj topánky.

Agentúra AP priniesla dokonca informáciu, že ministerku zasiahli do hlavy a skončila v nemocnici, správa sa však vzápätí ukázala ako nepravdivá. Šéfka diplomacie je na ceste po Blízkom východe od štvrtka. Už na prechode Erez medzi Izraelom a pásmom Gazy sa jej pokúšali zablokovať cestu desiatky pobúrených Palestínčanov.

Obklopili kolónu jej automobilov, hádzali po nej topánky a líhal si na cestu, ďalšie protesty nasledovali priamo v pásme Gazy. Palestínčania, ktorí proti ministerke protestovali, sú príbuzní väzňov zadržiavaných v izraelských väzniciach. Malo ich pobúriť jej údajné vyhlásenie na podporu izraelského vojaka Gilada Šalita, ktoré jej omylom pripísalo arabské vysielanie izraelského rozhlasu.

Palestínski radikáli tohto izraelského vojaka uniesli v roku 2006 do pásma Gazy a chcú ho vymeniť za stovky svojich kolegov väznených v Izraeli. Slová na podporu uneseného vojaka Šalita v jej prítomnosti vyslovil jeho otec Noam Šalita.

Ten mal vyhlásiť, že "zadržiavanie rukojemníka bez toho, aby sa mohol stretnúť so zástupcami Červeného kríža, je vojnový zločin". Ministerka pri stretnutí sľúbila, že bude intervenovať v Európskej únii, aby sa mohol so zástupcami Červeného kríža stretnúť.

Hovorca Hamasu Sami Abú Zuhrí povedal, že jej údajné vyjadrenia ukazuje "úplnú zaujatosť pre Izrael". Polícia Hamasu nakoniec protestujúci dav rozohnala a ministerke umožnila prejazd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu