Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Guatemala: Indiánsku dedinu vyhlásia za masový hrob

PANABAJ - Guatemalskú dedinu, ktorú minulý týždeň zasypala zem po masívnom zosuve pôdy spustenom hurikánom Stan, možno vyhlásia miestne úrady za mayský masový hrob. Záchranári sa totiž pomaly vzdávajú poslednej nádeje, že sa im z trosiek podarí vykopať pozostatky asi 1 400 ľudí, ktorí zmizli pod nánosmi bahna.

Po niekoľkých dňoch neutíchajúceho dažďa sa minulú stredu na odľahlú dedinu Panabaj, obývanú prevažne potomkami indiánskeho kmeňa Mayov, v skorých ranných hodinách zosunula z úpätia neďalekého vulkánu obrovská kopa kamenia, bahna a stromov.

Na niektorých miestach až 12-metrová vrstva blata a trosiek zasypala do 1 400 poväčšine spiacich Indiánov. Napriek tomu, že záchranári majú v tejto stredoamerickej krajine bohaté skúsenosti s podobnými zosuvmi pôdy, tentoraz sú v koncoch. Miestne zákony totiž kvôli hygienickým smerniciam umožňujú vyhľadávať obete nešťastí len po dobu 72 hodín od katastrofy. Úrady preto s prihliadnutím na skutočnosť, že pod sutinami ostáva ešte aj takmer týždeň po zosuve veľká väčšina nezvestných zvažujú, že záchranné práce zastavia a dedinu vyhlásia za masový hrob.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu