Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dôsledky zemetrasenia v Ázii stále desivejšie: odhadom viac ako 40.000 obetí

ISLÁMÁBÁD/DILLÍ/WASHINGTON - Dva dni po ničivom zemetrasení, ktoré zasiahlo Pakistan a Indiu, je rozsah katastrofy stále desivejší. Podľa dnešných informácií pakistanských médií počíta hovorca prezidenta Parvíza Mušarafa, generálmajor Šaukat Sultán, až s viac ako 41.000 mrtvými a približne rovnakým počtom zranených osôb, napísala agentura DPA.

Pomocné a humanitárne organizácie okrem toho odhadujú, že zemetrasenie so silou 7,7 stupňa Richterovej škály pripravilo o strechu nad hlavou asi 2,5 milióna ľudí. Podľa dostupných údajov zahynulo po sobotňajšom zemetrasení viac ako 20.000 ľudí a okolo 42.000 je zranených. Ľudia, ktorí zemetrasenie prežili, teraz naliehavo potrebujú hlavne potraviny, pitnú vodu, lieky, prikrývky a stany. Stanov odolných proti zime je potrebných minimálne 200.000. Do dnešného večera by mali záchranné tímy doraziť do všetkých postihnutých oblastí, povedal prezidentský hovorca Sultán v americkej televízii CNN. Početné zosuvy pôdy, ktoré zablokovali cesty v oblasti katastrofy, sa už podľa neho podarilo odstrániť.

Pakistanská vláda podľa Sultána pridelila medzinárodným záchranným tímom vyslaným z Nemecka, Francúzska, Španielska, Turecka, Japonska, Číny a ďalších krajín príslušné operačné sektory. Na pomoc postinutej ázijskej oblasti mobilizujú sily vlády i humanitárne organizácie z celého sveta. Pakistanský prezident Mušaraf apeloval na svetové spoločenstvo, aby jeho krajine poskytlo predovšetkým dopravné vrtuľníky, ktoré môžu ako jediné prepraviť do postihnutých oblastí naliehavo potrebné predmety prvej potreby. V horských oblastiach totiž nemôžu pristáť žiadne dopravné lietadlá. Osem vrtuľníkov už poslali do zasiahnutej oblasti Spojené štáty. Na prvú pomoc Pakistanu vyčlenili USA 50 miliónov dolárov, oznámil v nedeľu večer Biely dom. Táto suma bola podľa hovorcu Bieleho domu Scotta McClellan uvoľnená v reakcii na žiadosť prezidenta Mušarafa, ktorého krajina je veľmi blízkym spojencom Washingtonu v boji proti terorizmu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu