Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Za vulgárny rap rádio nepotrestajú, deti mu aj tak nerozumeli

Raper Ice-T
Raper Ice-T

BUDAPEŠŤ – Trestať niet za čo, vulgárnej skladbe amerického rapera Ice-T aj tak deti nerozumejú. Taký je záver konania maďarského Národného mediálneho a komunikačného úradu, vytvoreného na základe spornej mediálnej reformy.

"Došli sme k záveru, že špecifickému slangu týchto piesní neplnoletí Maďari nerozumejú," citovala zástupcu úradu Andrása Koltayho agentúra DPA. Konanie s rádiom Tilos sa začalo už vlani, "vulgárny, sexistický a násilie oslavujúci" text piesne v štýle gangsterského rapu It's on môže ohroziť psychický vývoj maloletých, písalo sa v zdôvodnení. Skladba sa mala hrať až po 21. hodine.

Prípad sa dostal na verejnosť prvého januára, kedy začal platiť sporný zákon zavádzajúci vysoké pokuty až 730-tisíc eur za takzvane nevyvážené spravodajstvo, poškodenie verejného záujmu alebo narušenie verejného poriadku. Právny predpis, ktorý je súčasťou mediálnej reformy, zožal rozsiahlu kritiku v zahraničí od Európskej komisie, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a vlád viacerých krajín. Európska komisia v súčasnosti skúma, či zákon nie je v rozpore s európskymi normami.

Maďarský premiér Viktor Orbán kritiku dôrazne odmieta, prisľúbil však, že jeho krajina pristúpi k novelizácii, ak to únia bude považovať za potrebné.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu