Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mladý český pirát údajne spôsobil škodu za 5,5 milióna!

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA – Výnosný biznis si z prevádzkovania webu s 3300 filmami a seriálmi urobil mladík (16) zo severočeského Liberca. Od záujemcov o sledovanie filmu inkasoval prostredníctvom spoplatnených SMS-správ až desiatky tisíc korún mesačne.

Porušovaniu autorských práv k domácim a zahraničným filmom sa mladík venoval najmenej rok a pol, a ním spôsobená škoda sa podľa Českej protipirátskej únie vyšplhala na neuveriteľných vyše 5,5 milióna eur.

Ako v stredu informovala hovorkyňa polície v Liberci Vlasta Suchánková, napríklad seriál Simpsonovci na chlapcovom pirátskom webe zaznamenal 1,4 milióna divákov, film Avatar asi 54 tisíc a snímku Bathory režiséra Juraja Jakubiska si nelegálne pozrelo vyše 20 tisíc ľudí. Políciou vytlačený zoznam filmov a seriálov, ktoré chlapec ponúkal na svojom webe, má rozsah vyše 40 strán!

Za porušovanie autorských práv hrozí mladíkovi z Liberca 30 mesiacov väzenia a pokuta v prepočte do 20 tisíc eur. Chlapcovi asi pred súdom nepomôže ani fakt, že Česká protipirátska únia ho na porušovanie zákona upozornila ešte v roku 2008, vtedy ako 14-ročného.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu