Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Militanti plánujú útok počas Vianoc, USA sú v pozore

Prezident Barack Obama pred Bielym domom
Prezident Barack Obama pred Bielym domom (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké vládne služby sú v stave pohotovosti, pretože militanti sa počas vianočných sviatkov chystajú zaútočiť na USA, ale agenti nemajú informácie o konkrétnom pláne. Uviedli to v stredu predstavitelia spravodajských služieb a bezpečnostných zložiek.

Administratíva prezidenta Baracka Obamu je nervózna z hrozieb v čase Vianoc, pretože vlani 25. decembra Nigérijčan Umar Farúk Abdulmutalláb sa údajne bombou ukrytou v slipoch pokúsil odpáliť dopravné lietadlo smerujúce do amerického Detroitu.

Internet je v tomto období horúčkovitého nakupovania a cestovania plný vyhrážok voči Američanom a Európanom. Uviedli to predstavitelia a expert súkromnej firmy, ktorý sleduje odkazy na webových stránkach patriacich al-Káide a ďalším militantným organizáciám.

Predstavitelia však vyhlásili, že americké služby nezistili žiaden konkrétny plán útoku ani podozrivých, ktorí by útok pripravovali.

Prezident Obama a mnohí vysokopostavení predstavitelia majú v pláne odcestovať cez Vianoce mimo Washingtonu a informácie o hrozbe, ktoré dostávajú americké služby, ich neprinútili zmeniť plány.

Obavy, že vlaňajší útok sa môže zopakovať, vyvolalo viacero udalostí: bomby umiestnené túto jeseň na palubu nákladných lietadiel smerujúcich do USA; upozornenie úradov v Iraku, že militanti sa možno presúvajú do Európy alebo USA; nevydarený bombový útok podozrivého Iračana vo švédskom Štokholme tento mesiac; zatknutie podozrivých osôb v Británii začiatkom tohto týždňa; novembrové zatknutie muža, ktorý údajne plánoval výbušninami zničiť vianočný stromček v Portlande v americkom štáte Oregon.

Americkí a európski odborníci na boj proti terorizmu vyhlásili, že najviac sa obávajú militantných "vlkov samotárov", ktorí na seba ešte ničím neupozornili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu