Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Dievčatko (2) môžu zabiť Vianoce!

Holly Cleveland Zobraziť galériu (2)
Holly Cleveland

LONDÝN/BRATISLAVA - Zatiaľ čo väčšina matiek prahne po tom, aby videli nadšenie v tvárach svojich detí počas rozbaľovania darčekov, Tina Clevelandová (42) dúfa v presný opak. Jej dcérka trpí zvláštnou chorobou, ktorá by ju mohla zabiť.

Ak sa Holly príliš rozruší, prestane dýchať a nastane zástava srdca. Hoci po 30 sekundách sa dýchanie aj činnosť srdca obnoví, pre jej rodičov je to čas dlhší ako večnosť.

"Uistili ma, že jej srdce vždy začne znova tĺcť, ale zakaždým, keď sa to stane, nemôžem si pomôcť, panikárim. Čoby nie, keď matka vidí svoje dieťa ležať na podlahe pol minúty? Je to strašné," hovorí Tina.

Holly, ktorá bude mať vo februári tri roky, trpí záchvatmi vyvolanými hyperaktívnym nervom, ktorý je hlavnou komunikačnou cestou medzi mozgom, srdcom a pľúcami. Záchvaty spúšťajú extrémne emócie, keď Holly uvidí hromadu darčekov pod stromčekom, môže to byť pre ňu veľmi nebezpečné.

"Toto sú jej prvé Vianoce od stanovenia diagnózy a ja som strachom bez seba. Každý, kto má dieťa, vie, čo mám na mysli, keď hovorím, že bude takmer nemožné zaistiť, aby nebola príliš nadšená," netají svoje obavy Tina.

Hollina matka si problémy všimla prvýkrát, keď malo dievčatko deväť mesiacov. Na chorobu, ktorá postihuje asi osem z 1000 detí, nie je žiadny liek, väčšina detí z nej vyrastie. Holly trpí priemerne jedným až dvomi záchvatmi za týždeň.

"Je to škoda, ale budeme musieť naozaj zmierniť všetky oslavy (...), pretože nechceme, aby prestala dýchať na Štedrý deň," dodáva matka. Informoval o tom britský denník The Daily Mail.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu