Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Demonštranti útočili na sídlo vlády, polícia brutálne zasiahla

ilustračné foto
ilustračné foto

MINSK - Tisíce demonštrantov, ktorí v Minsku protestovali proti opätovnému zvoleniu Alexandra Lukašenka za prezidenta, sa v nedeľu večer pokúsili preniknúť do sídla vlády a parlamentu. Začali rozbíjať okná a sklenené výplne dverí, potom sa ale stiahli, keď zistili, že vnútri budovy sú ozbrojené poriadkové sily, napísala agentúra AP.

V centre Minska sa na výzvu opozície zišlo podľa niektorých správ až 40 tisíc demonštrantov. Agentúry označujú demonštráciu za najväčšie opozičné zhromaždenie od roku 1996.

Polícia ešte pred uzavretím volebných miestností rozohnala obuškami a ohlušujúcimi granátmi menšiu skupinu demonštrantov, ktorí sa snažili dostať na centrálne námestie v Minsku a pripraviť tam ozvučenie pre plánovanú demonštráciu. Pri zrážkach s políciou zranili jedného z kandidátov opozície, ktorý podľa jeho hovorkyne utrpel zranenia hlavy, oka a nosa a v bezvedomí skončil v nemocnici. Podľa nezávislej agentúry Belapan počas zásahu zatkli aj ďalších prezidentských kandidátov. Zadržali aj predsedu bieloruského helsinského výboru a jedného z vodcov kampane Ochrancovia ľudských práv na slobodné voľby Olega Gulaka, informovala stránka spring96.org. Gulak ešte stihol oznámiť, že spolu s ním zadržali aj tehotnú ženu, ktorá išla s manželom po ulici.

Stránka spring96.org, ktorá priebežne informuje o dianí v Minsku, priniesla aj zoznam zadržaných. Polícia podľa nej brutálne zasahovala aj proti novinárom. Podľa tohto zdroja zbili novinárov z Ruska, Poľska aj USA. Bieloruské bezpečnostné sily varovali, že tvrdo zasiahnu proti akémukoľvek pokusu vystupňovať napätie počas prezidentských volieb. Nepovolené zhromaždenie považujú za trestný čin.

Lukašenko získal podľa ruskej agentúry Ria Novosti 79,67 percenta hlasov, volebná účasť bola 90-percentná. Najúspešnejší kandidáti opozície získali podľa volebnej komisie len okolo piatich percent hlasov. Opozícia aj zahraničie voľby označujú za frašku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu