Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Los Angeles začalo horieť núdzovo pristávajúce lietadlo

Lietadlu začal pri pristávaní horieť podvozok. Zobraziť galériu (4)
Lietadlu začal pri pristávaní horieť podvozok.

LOS ANGELES - V americkom Los Angeles musel dnes za dramatických okolností núdzovo pristáť airbus A320 spoločnosti JetBlue so 146 ľuďmi na palube. Lietadlo, ktoré krátko po štarte hlasilo problémy s predným podvozkom, krúžilo tri hodiny nad kalifornským pobrežím, aby spotrebovalo čo najviac paliva.

Nakoniec bezpečne dosadlo, z predného podvozku ale v priebehu pristávania vyšľahli plamene a dym a podvozok sa rozpadol. Lietadlo sa našťastie nevznietilo. Pristátie vysielalo množstvo amerických televíznych staníc v priamom prenose. Stroj dosadol na najdlhšiu dráhu medzinárodného letiska v Los Angeles, vzdialenú od hlavných terminálov. Lietadlo vzápätí obklopili hasiči a záchranári. Niekoľko minút po pristátí začali po pristavených schodoch vystupovať pasažieri. Podľa hovorcu spoločnosti JetBlue nebol nikto zo 140 cestujúcich ani šiestich členov posádky zranený.

Lietadlo bolo na ceste do New Yorku z kalifornského Burbanku, odkiaľ odštartovalo o 00:17 SELČ. Na stroji nebolo možné po štarte zasunúť podvozok, ktorý sa otočil o 90 stupňov oproti svojej normálnej polohe. Airbus preto najskôr krúžil nad pobrežím asi 50 kilometrov od Burbanku. Raz preletel aj okolo kontrolnej veže letiska v Long Beach južne od Los Angeles. Miestni dispečeri problémy s podvozkom potvrdili.

Cieľom krúžiaceho manévru bolo, aby stroj spotreboval čo najviac paliva a znížil svoju hmotnosť, oznámill Federálny úrad pre letectvo (FAA). Po troch hodinách plných neistoty, o 03:15 SELČ, stroj opatrne pristál, najskôr zadným podvozkom. "Všetci sa správali veľmi profesionálne, pilot bol fantastický," povedal pre stanicu NBC4 jeden z cestujúcich. Vystrašení pasažieri letu 292 podľa neho pred pristátím posielali textové správy z mobilov svojím rodinám.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu