Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovák Braňo prežil bombový útok vo Váránasí

Miesto bombového útoku Zobraziť galériu (2)
Miesto bombového útoku (Zdroj: SITA)

LAKHNAÚ - Slovenský cestovateľ prežil bez ujmy bombový útok pri chráme v severoindickom pútnickom meste Váránasí, pri ktorom v utorok zahynulo dvojročné dievčatko. Výbuch a následný chaos si vyžiadal najmenej 20 zranených. Informovala o tom indická tlačová agentúra IANS.

Podľa správ miestnej polície utrpeli zranenia aj štyria cudzinci, vrátane jedného Taliana a Francúza. Ministerstvo zahraničných vecí SR preveruje, či medzi zranenými nie sú aj slovenskí občania.

"Sme v poriadku. Boli sme stovky metrov od miesta výbuchu... Zajtra odchádzame do Bódhgaje," napísal Slovák Braňo Gege v utorok večer na svojom účte na sociálnej sieti Twitter. Do Váránasí podľa vlastných slov pricestoval v sobotu z neďalekého Nepálu. Bomba bola ukrytá v kovovej nádobe blízko schodov vedúcich k posvätnej rieke Ganga, kde sa každodenne konajú náboženské rituály. Explodovala v čase večerných modlitieb, keď boli schody plné ľudí.

Polícia uviedla, že zjavne išlo o teroristický útok, predbežne však nekonkretizovala možných páchateľov. Prostredníctvom emailu zaslaného miestnym médiám sa k útoku prihlásila militantná moslimská skupina s názvom Indickí mudžahídi, ktorá má na svedomí už viacero podobných útokov. Autenticitu vyhlásenia sa zatiaľ nepodarilo overiť.

Dvojročné dievčatko, ktoré zomrelo, sedelo v čase explózie na kolenách matky. Žena a dvaja ďalší vrátane jedného cudzinca sú v nemocnici vo vážnom stave. Viacero ľudí utrpelo zranenia počas paniky a tlačenice, ktorá vypukla v zástupe hinduistických veriacich. Prastaré mesto Váránasí leží v štáte Uttarpradéš a je považované za posvätné mesto hinduistického náboženstva a vyhľadávanú turistickú destináciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu