Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Po zosuve pôdy 23 obetí, vyše 100 nezvestných

Oblasť prehľadáva 250 záchranárov
Oblasť prehľadáva 250 záchranárov

BOGOTA - Záchranári našli 23 tiel a ďalších vyše 100 osôb je nezvestných po zosuve pôdy v severozápadnej časti Kolumbie, ktorú niekoľko mesiacov sužujú dažde. Informovali o tom v pondelok úrady. Niektoré médiá odhadujú, že počet obetí môže dosiahnuť až 200.

K zosuvu pôdy došlo v nedeľu 5. decembra v metropolitnej oblasti druhého najväčšieho kolumbijského mesta Medellín. Zosuv pôdy takisto zničil najmenej 50 domov.

"Iba Boh vie, ako trpím," povedal Luís Fernando, ktorého manželka, 11-ročná dcéra a 6-ročný synovec sú pochovaní pod zemou.

Oblasť prehľadáva najmenej 250 záchranárov. Stovky ľudí žijúcich v blízkosti najviac zasiahnutého miesta museli preventívne opustiť domovy. Zosuv pôdy pravdepodobne spôsobili niekoľkomesačné husté lejaky. V posledných dňoch však v blízkom okolí nepršalo.
      
Nad mestom bola v minulosti umiestnená skládka smetí a to mohlo prispieť k zosuvu pôdy. Organizácie na ochranu občianskych práv uviedli, že dva roky upozorňovali na hrozbu zosuvu pôdy v oblasti "chudobného slumu", kde obyvatelia žijú ilegálne.
      
V posledných mesiacoch utrpeli škody na majetku dva milióny ľudí a 174 osôb zahynulo pri záplavách alebo zosuvoch pôdy.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu