Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Rusko zaplatí za zabitie čečenských civilistov 1,72 milióna

ESĽP
ESĽP

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) udelil Rusku rekordnú pokutu 1,72 milióna eur za zabitie najmenej 24 čečenských vidiečanov počas vojenskej operácie proti militantom v roku 2000.

Každému z 29 podávateľov sťažnosti musí Rusko vyplatiť od 20.000 do 120.000 eur za nemajetkovú ujmu. Okrem toho má zaplatiť 2266 eur na súdne výdavky.

Prípad "Abujevová a ďalší verzus Rusko" sa týkal útoku ruských síl na dedinu Katyr-Jurt z februára 2000 po tom, ako ju obsadila skupina čečenských militantov, ktorí utiekli z Grozného

Počas útoku, pri ktorom Rusi použili ťažké bomby, rakety a ďalší arzenál, zahynulo 24 dedinčanov a ďalších desať bolo zranených.

Porota zložená zo siedmich sudcov, medzi ktorými bol aj ruský sudca, dospela k záveru, že ruská strana neviedla náležité vyšetrovanie incidentu a hoci vojenská operácia mala legitímny cieľ, nemyslelo sa pri nej na životy civilistov.

Na základe Európskej konvencie o ľudských právach má Rusko alebo podávatelia sťažnosti tri mesiace na odvolanie sa proti verdiktu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu