Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Kostolné strechy kradnú za pomoci Google Earth

Google Earth
Google Earth

LONDÝN - Zlodeji v Británii využívajú program Google Earth na krádeže olovených striech z kostolov anglikánskej cirkvi. Informoval o tom včera cirkevný hovorca.

Ako dnes informoval cirkevný hovorca, v priebehu ostatných troch rokov požiadala o poistnú náhradu za ukradnutú strešnú krytinu zhruba polovica zo 16.000 anglikánskych kostolov. Celkové škody sa odhadujú na 23 miliónov libier (27 miliónov eur).
      
V niektorých prípadoch dali farári postaviť nové strechy, len aby si ich opäť odniesli zlodeji. V prípade jedného kostola sa to opakovalo 14 krát.
      
"Noc čo noc z kostolných striech mizne olovo. Čím vyššia cena olova, viac krádeží. Má to zničujúci vplyv na morálku farníkov a komunít," komentoval komisár zodpovedný za cirkevný majetok Tony Baldry.
      
Zlodeji profitujú z vysokých cien kovov na svetových trhoch spôsobených ekonomickou krízou. Pri identifikácii potenciálnych cieľov často využívajú virtuálny počítačový glóbus Google Earth.
      
Miestni obyvatelia sa pritom často sťažujú, že polícia nekoná napriek množiacim sa dôkazom, že za krádežami stoja organizované zločinecké gangy.
      
Britské ministerstvo vnútra sa bráni tvrdením, že krádeže kovov berie veľmi vážne, a to nielen v prípade kostolov, ale aj kľúčovej elektrickej siete a dopravnej infraštruktúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu