Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Kalamita v Česku trvá, ráno zrušili desiatky vlakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - České železnice kvôli výdatnej snehovej nádielke zrušili v rannej špičke desiatky vlakov, vyhlásený kalamitný stav zároveň predĺžili o ďalšie dve hodiny do 12:00. Obmedzenie prevádzky sa týka predovšetkým regionálnej železnice, nevyhlo sa však ani rýchlikom. Informoval o tom hovorca podniku Petr Šťáhlavský.

Obmedzenie prevádzky zasiahlo prevažne severozápadné Čechy, pražskú integrovanú dopravu, výrazné meškanie naberajú aj spoje medzi Prahou a Moravou. Ráno neodišli napríklad zrýchlené vlaky z Chomutova do Plzne, časť vlakov nevyšla okolo Kadane, Plzne a svojej mestskej linky sa nedočkali ani cestujúci v okolí Prahy.

Oneskorenie rádovo desiatok minút dnes ráno mali vlaky hlavne na severe republiky, v oblasti Libereca, Olomouca a Přerova. Výnimkou nie sú ani meškania presahujúce sto minút, napríklad rýchlik Šírava z Humenného mieri do Prahy s mankom 116 minút, rýchlik Vsacan z Hradca Králové do Vsetína má na severe Moravy meškanie 150 minút. Na juhu republiky, v juhočeskom a juhomoravskom kraji a na Vysočine je podľa hovorcu dráh situácia pokojnejšia."Ale ani tam nemožno vylúčiť jednotlivé oneskorené spoje," uviedol Šťáhlavský.

Vývoj počas dňa podľa neho závisí od ďalšieho sneženia a na tom, ako Správa železničnej dopravnej cesty bude schopná zabezpečiť funkciu výhybiek a ďalšieho zariadenia. "Teraz nesneží, takže sa snáď môžeme pozerať na budúce hodiny s miernym optimizmom," povedal Šťáhlavský.

Upozornenie na možné oneskorenia alebo odrieknutia vlakov zatiaľ trvá do 12:00. Železnice ľuďom, ktorí sa dnes chystajú na cestu vlakom, odporúčajú, aby sa pred cestou oboznámili s aktuálnou situáciou na internetových stránkach ČD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu