Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Róm (16) dostal za brutálny útok na chlapca desať rokov

ilustračné foto
ilustračné foto

ÚSTÍ NAD LABEM - Rómsky mladík (16), ktorý na jar brutálne zbil v Krupke v okrese Teplice vtedy dvanásťročného chlapca, pôjde na desať rokov do väzenia. Súd dnes jeho čin vyhodnotil ako rasistický a stotožnil sa takmer so všetkými bodmi obžaloby. Tá obnášala pohlavné zneužitie, znásilnenie, lúpež, vydieranie a pokus o vraždu v spolupáchateľstve.

Útočníci chceli podľa obžaloby chlapca okradnúť a keď zistili, že nič nemá, brutálne ho zbili a zneužili. Skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, mal zlomené rebro, zakrvavenú hrudnú dutinu, natrhnutú slezinu a niekoľko ďalších zranení. Sudkyňa Kamila Elsnicová označila ich správanie za jednoznačný lynč. Pri fyzickom napádaní chlapcovi povedali, že mu urobia to isté, čo vraj robil Hitler cigánom.

Napadnutý chlapec žije v detskom domove a jeho matka býva v Ústí nad Labem v azylovom dome. Podľa súdu patrí v detskom domove k najslušnejším a ako jeden z mála študuje na osemročnom gymnáziu. Súdny znalec konštatoval u chlapca IQ 111, nikdy s ním vraj neboli problémy. Útočníkov dokázal identifikovať a jeho výpoveď mala byť úplne vierohodná; okrem iného vedel i o znamienku na prirodzení jedného z nich.

Dodnes podľa súdu nesie ťažké psychické následky a berie antidepresíva. Útočníci ho nechali po útoku ležať na lúke bez pomoci a život mu zrejme zachránilo len to, že sa dokázal doplaziť na stanicu. Keby pomoc nenašiel do troch až šiestich hodín, zomrel by, konštatoval znalec.

Oproti tomu odsúdený bol už v minulosti niekoľkokrát stíhaný, je negramotný a podľa znalca má IQ 41; je teda klasifikovaný ako imbecil. "Ale aj imbecilovi musí byť jasné, že takýto útok na chlapca, ktorý má 35 kíl, môže spôsobiť smrť," uviedla dnes v odôvodnení rozsudku sudkyňa.

S ohľadom na jeho retardáciu a prostredie, v ktorom vyrástol, nie je nádej na prevýchovu, konštatoval znalecký posudok. Aj preto dostal maximálny možný trest. "Keby sa narodil o pár kilometrov ďalej na západ, alebo naopak na východ, mohol by sa pozerať na svet už len cez mreže. Alebo dostal trest smrti," vyhlásila sudkyňa.

Druhý útočník stíhaný nie je, pätnáste narodeniny totiž oslávil až v septembri. V súčasnosti je v nápravnom zariadení v Chrastave a údajne sa vyhráža smrťou sestrám aj chovancom. "Je bezcitný, neštíti sa ničoho. Trúfam si povedať, že ho tu čoskoro uvidíme v inej úlohe," uzavrela sudkyňa.

Rozsudok nie je právoplatný, obe strany si nechali lehotu na odvolanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu