Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Dvojčatá (4) sa pozerajú na svet štyrmi očami

Tatiana a Krista
Tatiana a Krista

LONDÝN/BRATISLAVA - Zrastené dvojčatá Krista a Tatiana z kanadského Vernonu ohromili lekárov. Môžu si navzájom čítať myšlienky a pozerať sa na svet prostredníctvom očí tej druhej.

Dvojčatá majú síce dve telá, ale zdieľajú jeden mozog. Spojené sú talamusom, časťou, ktorá vysiela emócie a motorické funkcie do mozgovej kôry, čo im umožňuje čítať si navzájom myšlienky a vidieť cez oči toho druhého.

"Keď sa hrajú, jedno z dievčat siahne po niečom, čo je pri jej sestre a chytí to bez toho, aby sa tam muselo pozerať," hovorí ich matka Felicia. Zdá sa, že dievčatá zdieľajú navzájom aj emócie. "Ak sa jedno z dievčat poraní, cíti to aj druhé, a ak jedno potrestáte, bude plakať aj druhé," dopĺňa. 

Detský neurochirurg Doug Cochrane, ktorý sa o dievčatá stará od narodenia, matkinu domnienku potvrdzuje: "Jedno dvojča zdieľa aj signály zo zorného poľa toho druhého."

Felicia o tom, že jej deti sú zrastené, netušila až do piateho mesiaca. Počas ultrazvuku zistili, že dvojčatá majú ochorenie známe ako craniopagus.

"Mala som pocit, ako keby ma niekto udrel kladivom. Zdalo sa mi to neskutočné, naozaj neskutočné, ako keby som žila vo sne, z ktorého sa nie a nie prebudiť," opísala svoje rozpoloženie.

Doposiaľ bolo zdokumentovaných len osem prípadov tohto neuveriteľne zriedkavého ochorenia a iba v troch prípadoch deti prežili pôrod.

Podľa rodiny je Krista tá náladovejšia, zatiaľ čo Tatiana veci berie viac športovo. "Robí väčšinou to, čo jej sestra povie. Krista je panovačná, hovorím jej môj malý tyran," načrtla Felicia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu