Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Barmskú líderku Su Ťij prepustili z domáceho väzenia

Aun Schan Su Ťij
Aun Schan Su Ťij

BANKOK - Mjanmarská prodemokratická opozičná líderka Aun Schan Su Ťij dnes po prepustení z domáceho väzenia po viac ako siedmich rokoch pozdravila tisícky stúpencov pri bránach svojho domu.

Mjanmarská disidentka sa objavila s úsmevom na tvári v tradičnom kabátiku pri vstupnej bráne na svoj pozemok. Dav ju nadšene privítal a zaspieval národnú hymnu.

Su Ťij (65) strávila v domácom väzení vyše 15 z posledných 21 rokov. Naposledy ju súd v júli 2009 odsúdil na 18-mesačné domáce väzenie za porušenie podmienok predchádzajúceho trestu, keď prijala nepozvaného Američana, ktorý k nej priplával cez jazero. Posledný trest, ktorý začal plynúť 13. mája, jej vypršal práve dnes.

Jej prepustenie mjanmarská vojenská vláda doposiaľ nekomentovala. Polícia najprv odstránila ostnatý drôt a barikády spred jej domu na brehu jazera v Rangúne. Na jej pozemok následne vstúpili tri vládne vozidlá a miestni predstavitelia jej prečítali rozhodnutie o prepustení.

"Teraz je už slobodná," potvrdil jej právnik Ňjan Win pred jasajúcim davom a zároveň stúpencov laureátky Nobelovej ceny za mier požiadal, aby boli disciplinovaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu