Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Zachránený baník zabehol Newyorský maratón

Peňa prechádza cieľovou páskou
Peňa prechádza cieľovou páskou

NEW YORK - Edison Peňa, jeden zo zachránených čilských baníkov, ktorý aj počas svojho nedobrovoľného viac než dvojmesačného pobytu v zavalenej bani behal denne niekoľko kilometrov, sa včera zúčastnil newyorského maratónu. Uviedla to agentúra AP. Peňa druhú polovicu maratónu skôr šiel ako bežal, napriek tomu považuje jeho dokončenie za veľký úspech.

Tridsaťštyriročný Peňa patril k 33 baníkom, ktorých minulý mesiac zachránili zo zavalenej bane na severe Chile. V bani si orezal vysoké pracovné topánky pod členky, aby aj v hĺbke viac ako 600 metrov mohol každý deň trénovať v jednej z podzemných chodieb. Kvôli jeho koníčku mu ostatní baníci začali hovoriť "bežec".

O športových aktivitách zachráneného Čiľana sa dozvedeli usporiadatelia maratónu a pozvali ho do New Yorku na tradičný beh, ktorého sa zúčastňujú tisícky bežcov vrátane najlepších svetových maratóncov. Peňa s veľkým nadšením súhlasil.

"V prvom rade chcem tento maratón bežať, ale tiež by som rád motivoval ostatných, ktorí maratón nebehajú aby sa tomu začali venovať," povedal Peňa prostredníctvom prekladateľa. "Chcel by som obzvlášť motivovať deti a mládež, pretože beh robí človeka voľnejším," dodal.

Čilský baník dokončil maratón s časom 5 hodín 40 minút a 51 sekúnd. Cieľovou páskou prebehol s čilskou vlajkou, zatiaľ čo z reproduktorov hrala hudba Elvisa Presleyho, ktorý patrí k Peňovým obľúbencom. Druhú polovicu trate ho trápili kolená a závod skôr došiel ako dobehol. Už jeho dokončenie je vraj ale veľkým úspechom. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu