Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Zakarpatské mesto dostane maďarský názov

Berehovo
Berehovo

UŽHOROD - Zakarpatské mesto Berehovo ležiace asi 40 kilometrov juhovýchodne od hraníc Ukrajiny so Slovenskom sa chystá zmeniť svoje meno. V referende, ktoré sa minulú nedeľu konalo súbežne s komunálnymi voľbami, tamojší občania tesnou väčšinou rozhodli o zmene ukrajinského mena mesta na maďarské Beregszász.

Podľa ukrajinských médií ide o prvý podobný prípad v oblasti so silnou maďarskou menšinou.

Podľa správ zakarpatských médií bol iniciátorom zmeny názvu starosta mesta Fedor Šandor, ktorý je zároveň predsedom Demokratickej strany ukrajinských Maďarov. Mesto má približne 26 tisíc obyvateľov, z ktorých sa zhruba polovica hlási k maďarskej národnosti.

Meno Beregszász nieslo mesto do konca prvej svetovej vojny, kedy sa nachádzalo na území Rakúsko-Uhorska. V medzivojnovom období, kedy sa dnešné Zakarpatsko ako Podkarpatská Rus stalo súčasťou Československa, bolo mesto premenované na rusínske Berehovo. Keď v roku 1938 po Mníchovskej dohode Podkarpatskú Rus obsadilo Maďarsko, vrátil sa mestu maďarský názov. Po skončení druhej svetovej vojny pripadla oblasť Sovietskemu zväzu a mesto dostalo meno Beregovo (ukrajinsky Berehove).

Mesto je považované za centrum maďarskej menšiny na Ukrajine. Do dejín vstúpilo aj vďaka svetovo známemu ekonómovi, nositeľovi Nobelovej ceny Miltonovi Friedmananovi, ktorého rodičia v Berehove žili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu