Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

ICTY ma chce zabiť rovnako, ako zabili Miloševiča, tvrdí Šešelj

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

HAAG - Niekdajší srbský vicepremiér Vojislav Šešelj v utorok obvinil Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) zo snáh pripraviť ho o život, keďže ho nemôžu usvedčiť. Šeselj tak reagoval na nedávnu operáciu srdca, ktorej sa musel podrobiť, no dodnes sa podľa svojich slov nedozvedel, ako operácia prebiehala či aká je jeho prognóza.

Podozrivý vojnový zločinec zároveň poukázal na údajnú paralelu so zosnulým niekdajším juhoslovanským prezidentom Slobodanom Miloševičom, ktorý zomrel na infarkt vo väznici počas procesu v Haagu.


"Keďže ma nemôžete odsúdiť, lebo nemáte voči mne žiadny dôkaz, musíte ma zabiť. Môj zdravotný stav je preto manipulovaný. Musím zomrieť, no moje zdravotné záznamy musia byť čisté, nemôže existovať žiadny dokaz,"
povedal tribunálu nahnevaný Šešelj. Svoju situáciu porovnal s tou, v akej sa nachádzal Miloševič. "Zabili ho tu, určite ho tu zabili. Zabili ho už tým, že mu odmietali zabezpečiť potrebné ošetrenie," povedal predseda Srbskej radikálnej strany.


ICTY obvinil v roku 2003 Šešelja z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a "etnických čistiek" v rozsiahlych častí Bosny, Chorvátska a srbskej severnej provincie Vojvodina. Ten bol svojho času úzkym spolupracovníkom Miloševiča. V rokoch 1991 až 1993 sa mal okrem iného dopustiť prenasledovania, deportácií, vrážd a mučenia. Proces s ním sa začal v roku 2007, vo februári 2009 bol odročený. Šešelj sa tak momentálne nachádza v haagskej väznici Scheveningen.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu