Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Na Halloween mal masku, hrozí mu trestné stíhanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ZEBULON - Cez víkend slávili Spojené štáty Halloween a v uliciach sa pohybovalo veľa ľudí v maskách. Jednému z nich za to hrozí trestné stíhanie. Polícia v meste Raleigh totiž oprášila starý a len zriedka využívaný zákon, ktorý bol pôvodne prijatý ako nástroj proti Ku Klux Klanu, napísala dnes agentúra AP.

Dvadsaťročného Lawrenca Marqueala Rogersa zadržali policajti, pretože mal na tvári červenú šatku, ktorá mu zakrývala všetko s výnimkou očí. Varovali ho, že sa to nesmie, a keď si napriek ich upozorneniu šatku znova uviazal, zadržali ho. V pondelok stanovil sudca kauciu na jeho prepustenie z väzby na 7500 dolárov.

Podkladom pre zadržanie sa stal zákon prijatý štátom Severná Karolína v roku 1953, ktorý zakazuje akejkoľvek osobe staršej ako šestnásť rokov nosiť na verejnosti masku alebo kapucňu. Zmyslom tohto zákona mal byť boj proti rasistickej organizácii Ku Klux Klan, ktorej členovia skrývali svoju totožnosť pod bielymi habitmi a špicatými kapucňami s otvormi pre oči. Prinajmenšom 17 ďalších amerických štátov má podobné zákony.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu