Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V čečenskom parlamente sa strieľalo, útočníci majú byť mŕtvi!

Čečenský parlament
Čečenský parlament

Aktualizované

MOSKVA - Povstalci dnes ráno zaútočili na čečenský parlament a ministerstvo poľhospodárstva v centre Grozného. Operácia proti nim podľa ruských agentúr skončila. Všetci útočníci boli podľa predbežných údajov zabití. Počet obetí alebo zranených ale úrady zatiaľ nespresnili.

Podľa agentúry Interfax jedného z útočníkov zastrelili, dvaja ďalší sa sami vyhodili do povetria. Obeťou sa stali aj štyria strážcovia poriadku.

Z odporujúcich informácií ruských médií vyplýva, že do čečenského parlamentu ráno prenikli povstalci, spustili streľbu a zajali niekoľko rukojemníkov. Súčasne sa terčom útoku malo stať aj čečenské ministerstvo poľnohospodárstva. Neskôr sa však vyjasnilo, že obe inštitúcie sídlia v jednom komplexe vládnych budov.

V budove parlamentu sa nachádzal jeho predseda Dukuvach Abdurachmanov, ale z útoku vyviazol bez zranení a bol evakuovaný.

Podľa verzie agentúry RIA Novosti do parlamentu prenikol aj samovražedný atentátnik, ktorý sa odpálil. "Ráno, keď autá s poslancami vchádzali do areálu parlamentu, vošla za nimi aj dodávka s teroristami. Jeden z nich sa vyhodil do povetria, dvaja ďalší prenikli k budove a začala prestrelka," povedal zdroj agentúry.

Vzápätí po útoku bolo centrum Grozného uzavreté a k miestu prestrelky sa začali sťahovať zvláštne jednotky ministerstva vnútra a telesná stráž promoskovského čečenského prezidenta. Ramzan Kadyrov podľa úradov operáciu proti teroristom osobne riadil.

Útok sa odohral práve v čase, keď je v Čečensku aj federálny ruský minister vnútra Rašíd Nurgalijev.

Posledný väčší stret s rebelmi sa v Čečensku odohral koncom augusta, kedy skupina asi 60 povstalcov napadla Centeroj, rodnú dedinu promoskovského čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. V boji zahynulo šesť policajtov, ďalších 17 bolo zranených, podobne ako sedem civilistov. Padlo aj dvanásť povstalcov.

Kadyrov pripísal útok vodcovi čečenských povstalcov Achmedovi Zakajevovi, žijúcemu v britskom exile, a sľúbil pomstu. Podľa ruských médií útok na Kadyrovovu dedinu podnikli poľní velitelia, ktorí nedávno vypovedali poslušnosť doterajšiemu vodcovi severokaukazských povstalcov, "emirovi" Doku Umarovi.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu