Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Uvoľnený plech v akvaparku zranil 8 ľudí vrátane detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ČESTLICE - Uvoľnený plech na atrakcii Divoká rieka v akvaparku v Čestliciach pri Prahe dnes zranil osem ľudí. Päť návštevníkov vrátane dvoch detí skončilo v nemocnici, ostatní traja boli ošetrení na mieste. Informovala o tom hovorkyňa stredočeskej záchrannej služby Tereza Janečková.

Najvážnejšie zranenie utrpelo dievča (8), ktoré bolo s vykĺbeným ramenom prevezené na detské oddelenie Krčskej nemocnice. Spolu s ňou tam záchranári previezli aj chlapca (10) s tržnými rankami. Rovnaké zranenie mali aj traja dospelí, ktorí skončili na chirurgických ambulanciách v Krči a Říčanoch. "Nikto nebol zranený ťažko, všetci ľahko, až na to osemročné dievčatko, ktorej zranenie bolo asi najvážnejšie," dodala Janečková.

Podľa hovorkyne polície Praha-vidiek Štěpánky Zatloukalovej sa plech uvoľnil z dna a plavcov v prúde zrejme pomliaždil a porezal. Nešťastie bude teraz analyzovať znalec a polícia zároveň začne trestné stíhanie. "Budeme to vyšetrovať ako všeobecné ohrozenie alebo ublíženie na zdraví z nedbanlivosti," uviedla hovorkyňa. Či bude akvapark kvôli nešťastiu uzavretý, nevedela. "Určite ale bude uzavretá táto atrakcia," dodala. Pracovníčka akvaparku telefonicky oznámila, že areál je zatiaľ otvorený a prevádzka podľa nej nebola obmedzená.

Generálny riaditeľ akvaparku Radek Steinhaizel uviedol, že zatiaľ nie je jasné, ako sa mohol plech uvoľniť. "Nevie sa, či za to môže technická porucha alebo vandalizmus. Vyhodnotíme kamerový systém," povedal serveru Blesk.cz Steinhaizl. Podľa informácií by sa dnes večer kvôli nešťastiu malo zísť vedenie čestlického akvaparku.

Dnešné zranenie nie je prvou nešťastnou udalosťou spájanou s čestlickým akvaparkom. Pri jeho výstavbe v októbri 2007 sa zrútil vežový žeriav, pod ktorého troskami zahynuli dvaja robotníci a tretí bol vážne zranený. Polícia obvinila zo všeobecného ohrozenia inžiniera geotechniky (54), ktorý podľa nej vypracoval chybný statický výpočet pre hlbokomorské založenie žeriava na stavenisku.

Tento rok v januári sa v akvaparku topil chlapec (4). Záchranári ho odvážali do nemocnice vo veľmi vážnom stave, dieťa po niekoľkých dňoch zomrelo. Výstavba akvaparku začala v roku 2003. Pôvodný investor, ruská firma Márie Group, dala do výstavby cez 1,2 miliardy korún (takmer 50 mil. eur), potom boli práce prerušené. Stavbu v roku 2005 odkúpila spoločnosť SPGroup a začala dostavbu. Areál bol otvorený v máji 2008, o niekoľko mesiacov neskôr bola zahájená aj prevádzka hotela, ktorý patrí k akvaparku. Toho roku spoločnosť SPGroup oznámila, že po odznení súčasnej bankovej a hypotekárnej kríze, chce tento areál ponúknuť na predaj.

Čestlický akvapark je podľa investora najväčším v strednej Európe, zastavaná plocha komplexu predstavuje 16 tisíc metrov štvorcových.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu