Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Známu mala nechať zomrieť hladom, potom bývala v jej byte!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Bleskovky.sk)

OSTRAVA - Ojedinelý prípad rieši ostravský súd. Žena mala podľa obžaloby svoju bezmocnú známu, o ktorú sa mala starať, nechať na povale umrieť hladom, aby potom ďalej mohla bývať v jej byte! Žena obvinenia odmieta a tvrdí, že na povalu odtiahla až mŕtvolu.

Teraz čelí obžalobe z ublíženia na zdraví s následkom smrti a neoprávneného zásahu do práva na dom, byt alebo nebytový priestor, za čo jej hrozí až päťročný pobyt vo väzení. Ak sa ale počas procesu preukáže, že známu bezmocnú ženu nechala vedome umrieť, môže súd prípad preklasifikovať na vraždu.

Potom by bol trest výrazne vyšší. Možnosť prekvalifikovania potvrdila štátna zástupkyňa Šárka Miketová. "Je možné, že na základe dokazovania dospejeme so sudcom k názoru, že ide o vraždu. Potom by sa prípad presunul na krajský súd," povedala žalobkyňa.

Obžalovaná Jana Kučerová mala podľa Miketovej svoju obeť odviesť na nevykurovanú povalu určenú na skladovanie vecí. Mala si byť vedomá toho, že žena sa nebude schopná o seba postarať, povalu opustiť alebo si privolať pomoc. "Položila ju na kamennú podlahu, na jednu vrstvu pestrofarebnej textílie, oblečenú len do roláku, nohavičiek a ponožiek, prikryla ju dekou a na tomto mieste poškodenú bez dozoru inej osoby po dlhšiu dobu zanechala, bez riadnej pomoci, ktorú vyžadoval jej aktuálny zdravotný stav," opísala Miketová prípad v obžalobe. Dodala, že počas jari 2009 potom žena na povale zomrela pravdepodobne na následky vyhladovania. Telo až v novembri našiel náhodou sused. Kučerová o smrti spolubývajúcej nikoho neinformovala a ďalej v byte neoprávnene bývala.
        
Túto verziu ale dnes Kučerová odmietla. "Nie je to pravda. Odtiahla som ju tam už mŕtvu," povedala. Dôvodom jej konania údajne bola obava z toho, že s priateľom, ktorý bol invalidný dôchodca, skončí na ulici. "Bol to skrat. Potom som už mala strach a nikomu to nepovedala," tvrdí žena s tým, že sa po celý čas o spolubývajúcu starala.

Hlavné pojednávanie dnes trvalo len krátko. Hneď po prednesení obžaloby súdená žena, ktorá teraz žije na ulici, požiadala o pridelenie advokáta. Sudca jej návrhu vyhovel a proces odročil na 7. februára. Do desiatich dní má ale obžalovaná doložiť doklady o tom, že je vo finančnej tiesni a žiada o bezplatnú obhajobu.

Kučerová je nezamestnaná. Jej jediným príjmom sú sociálne dávky. Žije ako bezdomovkyňa na ulici. "Bývam v stane pri rieke. Už sa ale tento mesiac chystám, že sa nasťahujem niekam do ubytovne," povedala. Fakt, že o pridelenie advokáta požiadala až dnes, vysvetlila nedostatkom informácií. "To som ešte nevedela, že som ju mala nechať umrieť a môžem ísť až na päť rokov do väzenia," uviedla.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu