Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zadržaného mali zasiahnuť paralyzérom 13 krát!

Policajt
Policajt

SYDNEY - Šokujúci videozáznam, na ktorom policajti niekoľkokrát použili taser proti neozbrojenému mužovi, vyvolal v týchto dňoch v Austrálii horlivú debatu o používaní týchto elektrických paralyzérov. Iný prípad dokonca hovorí o úmrtí iného muža, ktorý zomrel po zásahu taserom do hrudníka. Napísala o tom dnes agentúra AP.

Video s incidentom sa na verejnosti objavilo už v pondelok, keď ho vyšetrovacia komisia (CCC) v štáte Západná Austrália, kde sa prípad v auguste 2008 stal, v správe o používaní taserov pre tamojší parlament označila za príklad nezákonného použitia omračujúcej zbrane zo strany polície.

Video zachytáva muža, ktorý sa vo väzbe v Perthe odmietol podrobiť telesnej prehliadke. Po tom, čo ho polícia osemkrát zasiahla paralyzérom, sa muž obklopený deviatimi policajtmiv pravdepodobne v agónii rozkričal. Mimo kameru ho podľa AP potom zasiahli ešte päťkrát. Podľa serveru BBC išlo o domorodého Aborigéna, ktorý je pravdepodobne duševne chorý.

Polícia potom za neprimerané použitie sily potrestala dvoch strážnikov pokutou 750 a 1200 austrálskych dolárov (zhruba 520 a 840 eur).

Správa CCC uvádza, že prostredníctvom tasera úrady čoraz častejšie núti podozrivých k spolupráci, a to údajne predovšetkým Aborigénov. Omračujúce zbrane by ale podľa odporúčania komisie mali byť použité len vtedy, ak zasahujúcim jednotkám bezprostredne hrozí ťažká ujma na zdraví.

Pod paľbou otázok je kvôli taserom aj polícia vo východoaustralskom Sydney. Tu v noci na dnes zasiahla taserom proti mužovi vyzbrojenému dvoma nožmi, ktorý sa pokúšal preniknúť do domu. Muž krátko potom stratil vedomie a podľa serveru theaustralian.com.au dnes v nemocnici zomrel. Príčinu smrti určí pitva.

Podľa dnešného oznámenia Andrewa Scipioneho, policajného komisára štátu Nový Južný Wales, kde Sydney leží, rozhodnutie použiť paralyzér policajtom zachránilo život.

Taser omračuje pomocou silného elektrického výboja a podľa odborníkov skrýva riziká. U niektorých ľudí totiž môže vyvolať srdcovú arytmiu alebo dokonca infarkt. Cieľom tasera je paralyzovať, OSN ale pred tromi rokmi označila ich používanie za formu mučenia, pretože vraj vyvoláva extrémnu bolesť a niekedy aj smrť.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu