Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Indonézii po dvoch zemetraseniach opäť hrozí cunami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JAKARTA - Dve mohutné zemetrasenia včera (dnes ráno hodinu po polnoci miestneho času) zasiahli východné oblasti Indonézie. Prvé malo silu 6,6 stupňa Richterovej stupnice, druhé bolo ešte o šesť desatín silnejšie. Miestne úrady varovali, že otrasy mohli vyvolať prívalovú vlnu cunami. Žiadne škody ani zranenia zatiaľ hlásené nie sú.

Podľa americkej geologickej služby (USGS) bolo ohnisko prvého zemetrasenia lokalizované v hĺbke asi 20 kilometrov pod morským dnom zhruba sto kilometrov od ostrovov Aru pri juhozápadnom pobreží provincie Papua. Druhé malo ohnisko blízko prvého, ale nie tak hlboko, len asi 12 kilometrov.

Podľa tichomorského centra pre varovanie pred cunami vznik oceánskej ničivej vlny nehrozí, avšak mohli by vzniknúť cunami lokálne. Tie by predstavovali hrozbu predovšetkým pre pobrežné oblasti len niekoľko stoviek kilometrov vzdialených od ohniska.

Indonézske súostrovie leží v takzvanom "tichomorskom ohnivom prstenci", pásme s vysokou seizmickou aj sopečnou aktivitou. Každoročne zažíva asi 7000 zemetrasení. Silné zemetrasenie na západe Indonézie v decembri 2004 a následné obrie cunami pripravili v regióne o život vyše 230 000 ľudí, z toho 170 000 práve v Indonézii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu