Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Eiffelovku evakuovali pre bombovú hrozbu

Polícia strážila okolie Eiffelovky Zobraziť galériu (5)
Polícia strážila okolie Eiffelovky (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Parížska polícia v utorok podvečer evakuovala Eiffelovu vežu kvôli hrozbe bombovým útokom, ktorá sa nakoniec ukázala byť falošná. Dominanta francúzskej metropoly zažila podobný poplach naposledy pred 14 dňami. Francúzska tajná služba v týchto dňoch varovala pred hroziacim atentátom.

Podľa polície niekto okolo 18:40 SELČ volal z telefónnej búdky, že v stavbe je podozrivý balík. Na miesto dorazili špeciálne oddiely a polícia uzavrela prístup k veži v okruhu 200 metrov. V pamiatke bolo v čase začatia evakuácie asi 2000 ľudí. Nič sa ale na mieste nenašlo.

Pred dvoma týždňami bola okrem Eiffelovej veže evakuovaná aj železničná stanica Saint-Michel v centre metropoly. V oboch prípadoch výbuchom hrozil anonymný telefonujúci, polícia ale na žiadnom mieste nebezpečné látky nenašla. Falošný bombový poplach v pondelok na pol hodiny ochromil aj prevádzku na parížskej stanici Saint-Lazare.

Francúzsky minister vnútra Brice Hortefeux minulý týždeň povedal, že hrozí "bezprostredné nebezpečenstvo atentátu", a generálny riaditeľ polície Frédéric Péchenard s odvolaním sa na dôveryhodné zdroje hovoril o "riziku veľkého atentátu".

Hrozba môže súvisieť s činnosťou severoafrickej vetvy teroristickej siete Al-Kájda, takzvanej Al-Kájdy v moslimskom Maghribe (AQMI). Tá sa okrem iného prihlásila k únosu piatich Francúzov, jedného občana Toga a jedného občana Madagaskaru, väčšinou spolupracovníkov francúzskych firiem Areva a Sato, na severe Nigeru a uviedla, že neskôr vznesie "legitímne" požiadavky voči Francúzsku.

Eiffelovka je najznámejšia parížska pamiatka a symbol mesta. Ročne ju navštívi vyše šesť miliónov ľudí. Je prístupná aj vo večerných hodinách.

V posledných desiatich rokoch bola kvôli hrozbám bombových atentátov evakuovaná niekoľkokrát. Vždy išlo ale o planý poplach.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu