Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V Maďarsku obvinili z terorizmu 17 osôb

György Budaházy
György Budaházy

BUDAPEŠŤ - Z terorizmu a ďalších násilných trestných činov obvinil úrad maďarského prokurátora jedného z vodcov krajnej pravice György Budaházyho a šestnásť ďalších osôb, považovaných za jeho spoločníkov. Informovala o tom dnes agentúra MTI.

Podľa obvinenia Budaházy založil v roku 2007 gang, ktorý mal podnikať útoky na členov parlamentu a vyvíjať tak tlak na zákonodarstvo. V rovnakom roku členovia gangu zrejme strieľali a hádzali zápalné bomby na domy dvoch poslancov a vo februári 2008 podnikli podobné útoky aj na niekoľkých miestach mimo hlavného mesta.
    
Členovia gangu hádzali Molotovove koktaily na kancelárie Maďarskej socialistickej strany a Strany slobodných demokratov v Budapešti, a tiež na budovy spojené s ľavicovými kruhmi a gay komunitami, uvádza sa vo vyhlásení polície.
   

 Podľa polície má Budaházyho skupina na svedomí zrejme aj zbitie televízneho reportéra Sándora Scintalana, ktorý utrpel vážne zranenia.
    
Budaházy je blízkym spojencom pravicovej extrémistickej strany Jobbik (Hnutie za lepšie Maďarsko), ktorá sa pri aprílových voľbách prebojovala do parlamentu. Jobbik založil v roku 2007 polovojenskú organizáciu Maďarskú gardu, ktorej hlavným cieľom je zmena politického režimu v krajine a sebaobrana Maďarov pred údajnými útokmi z okolitých štátov, teda Slovenska, Rumunska či Srbska, v ktorých žijú početné maďarské menšiny. Členovia gardy napadajú menšiny v Maďarsku, najmä Rómov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu