Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poľský autobus s turistami vrazil do piliera, 13 mŕtvych

Ťažko zranených prevážali vrtuľníkmi
Ťažko zranených prevážali vrtuľníkmi (Zdroj: SITA)

BERLÍN/VARŠAVA - Trinásť ľudí v nedeľu zahynulo pri kolízii poľského autobusu s osobným vozidlom na juhovýchode berlínskeho diaľničného okruhu. Všetci mŕtvi boli pasažiermi autobusu; trinástou obeťou je muž, ktorý podľahol ťažkým zraneniam v nemocnici. Pri nehode bolo zranených 39 ľudí, z toho 15 ťažko a 14 ľahko. Autobus s dvoma vodičmi a 47 cestujúcimi smeroval zo Španielska do mesta Zlocieniec na severozápade Poľska.

Na miesto nešťastia vyrazili poľský premiér Donald Tusk a ministerka zdravotníctva Ewa Kopaczovú.

Súcit s pozostalými už vyjadrila nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Poliaci smútia, my smútime s nimi," vyhlásil nemecký minister zahraničia Guido Westerwelle. Miesto tragédie navštívil brandenburský premiér Matthias Platzeck, ktorý potom odišiel na poľské veľvyslanectvo. Platzeck nehodu označil za to najhoršie, čo doposiaľ Brandenbursko zažilo.

Hovorca polície z Frankfurtu nad Odrou Peter Salender podľa agentúry AP informoval, že poľský autobus sa pravdepodobne snažil na diaľničnom okruhu na mimoúrovňovej križovatke Schönefelder Kreuz vyhnúť zrážke s Mercedesom, ktorý na okruh prichádzal z diaľnice A113. Vodička osobného auta s berlínskou poznávacou značkou stratila nad autom kontrolu, vrazila do autobusu, ktorý potom narazil do mostného piliera, napísal s odvolaním na políciu denník Hamburger Abendblatt. Nehoda sa stala okolo 10:30 SELČ.

Polícia zatiaľ nevie, či žena stratila nad riadením kontrolu kvôli únave, nepozornosti alebo dažďu, uviedla DPA. Na mieste nehody je maximálna povolená rýchlosť 120 kilometrov za hodinu.

Vodička (37) Mercedesu je podľa AP medzi vážne zranenými, muž na mieste spolujazdca vyviazol bez zranení, tretí člen posádky bol zranený len ľahko.

Do záchrannej akcie nasadili vyše 250 ľudí. Na mieste nehody postavili provizórne stany, v ktorých zdravotníci ošetrovali zranených. K dispozícii boli aj psychológovia. Ťažko zranených prepravovali do nemocníc v Berlíne a v Brandenbursku vrtuľníkmi.

Pôvodna správa udávala, že väčšinu cestujúcich tvorili mladiství, polícia to ale nepotvrdila. Havarovaným autobusom sa totiž z dovolenky vracali rodiny zamestnancov nadlesníctva vo Zlocienieci, uviedla na svojom webe poľská televízia TVN24. Podobné výlety organizujú každé dva roky.

Úrady podľa serveru welt.de identifikovali desať mŕtvych, vo všetkých prípadoch išlo o poľských občanov. Ich rodiny už informovali.

V mieste nehody sa vytvorili niekoľkokilometrové kolóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu