Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Okrem strán volili aj Jamesa Bonda a Harryho Pottera

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŠTOKHOLM - Boh, kráľ, Ježiš, Harry Potter alebo káčer Donald - tí všetci dostali v nedeľných parlamentných voľbách vo Švédsku hlasy voličov. Vyplýva to z oficiálnych konečných výsledkov, ktoré boli dnes zverejnené v Štokholme.

Vo Švédsku totiž platí zásada, že meno formácie, pre ktorú hlasuje, si volič na hlasovací lístok vypisuje sám; rad ľudí to potom využíva na prejavenie nesúhlasu s politikou vôbec alebo na vyjadrenie vlastného poňatia humoru.
    

Slávny káčer Walta Disneyho má v tejto škandinávskej krajine zrejme politickú budúcnosť: bez kandidovania, dostal 123 hlasov.
Rozdelené ale boli pod tri varianty názvov. "Strana káčera Donalda" dostala 85 hlasov, "Káčer Donald" 36 hlasov, a "káčer donald" dva hlasy.
    
Hypotetická egocentrická formácia "Moja strana" dostala štyri hlasy, "ja sám" dva hlasy, po dvoch dostali aj Ježiš, Ježiš Kristus a Boh.
    

"Kráľ" dostal tri hlasy, čo nesvedčí o nejako dobrých vyhliadkach skutočnej monarchistickej strany vo Švédskom kráľovstve.
Dvaja voliči napísali na lístok v angličtine "Zdravý rozum vo Švédsku" (Common Sense in Sweden).
    
Tiež okrajové strany získali niekoľko cenných hlasov, ktoré by možno rozhodli voľby, ak by boli odovzdané hlavným formáciam. Výsledok bol totiž v niektorých obvodoch veľmi tesný a vládna koalícia pravého stredu tam nezískala väčšinu doslova len o niekoľko hlasov. Strana dôchodcov získala 0,1 percenta hlasov, Strana tvrdého alkoholu 237 hlasov. Ani etablovanejšie okrajové strany, ako Piráti alebo Feministická iniciatíva, nezískali viac ako necelé percento každá. Vo voľbách do Európskeho parlamentu pritom Piráti značne uspeli a majú tam svojich zástupcov. V domácom zastupiteľskom zbore ich ale Švédi zrejme vidieť nemusia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu