Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

CIA mučila teroristu v tajnom väzení v Poľsku

Abdar Rahím Náširí
Abdar Rahím Náširí

VARŠAVA/WASHINGTON - Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) mučila v tajnom väzení na území Poľska človeka podozrivého z terorizmu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním na správu vrchného inšpektora CIA a na anonymné zdroje v tejto tajnej službe. Poľskí politici tieto informácie berú s rezervou.

Američania podozrievajú Egypťana Abdara Rahíma Náširího z toho, že sa v roku 2000 podieľal na útoku na americkú bojovú loď USS Cole v Jemene, pri ktorom zahynulo 17 amerických námorníkov. O dva roky neskôr Náširího zadržali v Dubaji a do Poľska ho podľa zdrojov AP prepravili začiatkom decembra 2002. 

Dvaja agenti údajne pri výsluchoch Egypťania používali veľmi drastické metódy. Podľa správy vrchného inšpektora CIA predstierali, že ho chcú popraviť: k hlave, na ktorej mal kapucňu, mu jeden z nich tlačil zbraň, druhý mu zase k hlave dával elektrickú vŕtačku, aj keď bez vrtáku. Oboch agentov za ich tvrdý prístup voči Náširímu napomenuli, žiadne ďalšie dôsledky však ich správanie nemalo. Egypťana v Poľsku údajne vypočúvali do januára nasledujúceho roka.

Náširí je teraz vo vojenskom väzení na americkej základni Guantánamo na Kube. Jeho právnička agentúre AP povedala, že keby pre neho žalujúca strana žiadala trest smrti, bolo by pre neho to, čo má za sebou mučenia, poľahčujúcou okolnosťou.

Informácie o tom, že CIA v rôznych krajinách vytvorila sieť tajných väzení, sa v médiách objavili v roku 2005. V roku 2007 to potvrdila Rada Európy, väznice podľa nej existovali v Rumunsku a v Poľsku. Rumunskí i poľskí predstavitelia to ale popreli, aj keď v Poľsku politici zodpovední za rozviedky neoficiálne hovorili o tom, že krajina plní svoje spojenecké záväzky voči Spojeným štátom.

Poľskí politici na informácie agentúry AP reagovali odmerane. "Počkajme na vysvetlenie prokuratúry," povedal poslanec zo Zväzu demokratickej ľavice Janusz Zemko, ktorého strana bola pri moci v čase, keď CIA tajné väzenia v Poľsku údajne zriadila.

"Neviem si predstaviť, že takéto väzenia tu mohli existovať bez vedomia predstaviteľov našej krajiny. Ak (vtedajší) premiér (Leszek Miller) i prezident (Aleksander Kwaśniewski) tvrdia, že väzenia tu neboli, verím, že je to pravda," povedal poslanec najväčšej opozičnej strany Právo a spravodlivosť Andrzej Dera. Poľská prokuratúra by podľa neho mala požiadať americkú stranu, aby jej dala k dispozícii správu CIA, na ktorú sa odvoláva agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu