Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Kvôli CzechTeku je zablokovaná časť diaľnice D5

Na lúke kde sa má konať CzechTek je okolo 100 áut. (Ilustračná fotografia)
Na lúke kde sa má konať CzechTek je okolo 100 áut. (Ilustračná fotografia)

MLÝNEC - Stovky áut účastníkov tohtoročného 12. ročníka najväčšej tanečnej akcie CzechTek stoja v niekoľkokilometrovej kolóne na diaľnici D5 v smere na Rozvadov na 136. kilometri.

Akcia sa má konať pri Mlýnci, malej obci neďaleko diaľničného zjazdu. Polícia ale zatiaľ v príjazde na pozemky bráni. Prvé auta začali na lúku prichádzať asi hodinu po polnoci, policajný zdroj pre ČTK uviedol, že sa na miesto konania akcie dostalo v noci asi sto áut. Polícia blokuje dialničný zjazd a autá preto upchali ďiaľnicu, takže ľudia, ktorí nejdú na CzechTek, musia pri ceste k Rozvadovu zvoliť obchádzku. Pri čakaní na vývoj situacie už prví nedočkavci otvorili dvere svojich dodávok a spustili hudbu priamo na diaľničnom privádzači.

Na míeste sú stovky uniformovaných policatov a ťažkoodencov. Stoja tu desiatky služobných áut, na mieste nechýba ani transportér a vodné delo, sú tu skriňové policajné autá na prevoz osôb, nad lokalitou krúži policajný vrtuľník. Niektorí účastníci akcie diskutujú s policajtmi, všetko ale zatiaľ prebieha v pokoji a bez incidentov. V stojacej kolóne na diaľnici uviazli aj autá, ktoré na akciu nemajú namierené. Na internetovej adrese http://czechtek.freetekno.org potvrdili lokalitu aj organizátori. V angličtine upozorňujú, že miesto je legálne zapožičané, ale že polícia blokuje všetky príjazdy na lúku. Ako organizátor akcie sa na obvodnom oddelení polície v Bore u Tachova prihlásil 26-ročný občan z Prahy. Predložil zmluvu, podľa ktorej vlastník pozemku súhlasí so vstupom na lokalitu. Vstup na tento pozemok je ale podľa polície možný len cez ďalšie pozemky, ktorých majitelia nedali na prejazd áut súhlas. Kým sa vzťahy nevyjasnia, polícia účastníkov technoparty na pozemky nepustí.

Na internetovej adrese http://www.freetekno.cz organizátori alebo účastníci festivalu tvrdia, že podľa ich informácií získaných z katastrálnych máp patrí aj príjazdová cesta z diaľničného zjazdu Mlýnec na 136. kilometri k pozemkom, na ktorý dal ich majiteľ súhlas na vstup a pobyt. "Aj je táto informácia pravdivá, o čom sme presvedčení, ohradzujeme sa proti tvrdeniu policajncých hovorcov, že na miesto akcie nie je povolený prístup cez okolité pozemky," uvádza sa v prehlásení. Jeho autori naviac citují zákon o obciach, podľa ktorého sa vraj možno domnievať, že prístupové cesty sú verejným priestranstvom. Takéto miesta sú podľa zákona prístupné všetkým bez ohľadu na vlastnícke práva k nim, poprípade sa môže jednať o účelové komunikácie v zmysle zákona o pozemných komunikáciách, uvádza sa na internete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu