Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Na leteckej show jeden mŕtvy a 38 zranených!

Dvojplošník vrazil do skupiny divákov
Dvojplošník vrazil do skupiny divákov

BERLÍN - Pri nehode na leteckej show neďaleko bavorského Norimbergu dnes zomrela jedna žena a 38 ľudí bolo zranených. Malý turbínový dvojplošník tú vošiel do skupiny divákov potom, čo pilot pri štarte stratil nad strojom kontrolu. Päť zranených je vo vážnom stave, oznámila podľa agentúry DPA v nedeľu podvečer nemecká polícia.

Nehodu neprežila žena (46) z neďalekého Laufu, ktorú zasiahla vrtuľa lietadla. Žena zomrela na mieste, pilot stroja vyviazol so šokom. Sedemdesiat rokov starý dvojplošník sa podľa polície rozbiehal k letu vo formácii, keď náhle zatočil doprava a vošiel do prizerajúcich sa divákov.

"Zrovna sme pili kávu, keď zrazu začali vzduchom lietať stoly a stoličky a pred nami sme mali vrtuľu stroja," popísal dianie jeden zo svedkov. Historické lietadlo sa zastavilo asi 20 metrov pred kontrolnou vežou a prevrátilo sa na predok. Prečo pri štarte nečakane zabočilo doprava, je stále nejasné. Niekoľko svedkov vypovedalo, že nenabralo dostatočnú rýchlosť, aby mohlo vzlietnuť. "Pilot asi stratil kontrolu nad svojím lietadlom," uviedol podľa DPA nemenovaný policajt.

Muža, ktorý leteckého veterána riadil, ešte večer vypočula polícia. Podľa nej išlo o skúseného pilota, ktorý na starých strojoch lieta už 15 rokov a 12 rokov sa zúčastňuje podobných prehliadok. Nehoda sa odohrala na letisku Lillinghof, ležiacom asi 25 kilometrov severne od Norimbergu, asi 45 minút po začiatku leteckého dňa, na ktorý sa prišlo pozrieť 3000 až 3500 návštevníkov. Po nehode bola akcia konajúca sa od roku 1969 okamžite prerušená.

Na mieste zasahovalo vyše 100 hasičov, zdravotníkov a záchranárov a niekoľko lekárskych vrtuľníkov, ktoré prepravovali ťažko zranených do nemocníc. V rovnaký deň postihla nehoda aj letecký deň v Hesenskom Langenselbolde. Pilotovi sa tam po naštartovaní motora pomocou vrtule nekontrolovane rozbehlo malé lietadlo a narazilo do živého plota, v ktorom zostal stáť. Táto nehoda sa obišla bez zranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu