Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Skinheadi zabili na rockovom koncerte tínedžerku!

Zranení účastníci festivalu
Zranení účastníci festivalu

MOSKVA - Viac ako stovka skinheadov zaútočila v nedeľu večer na približne 3000 účastníkov rockového festivalu v strednom Rusku. Podľa správ ruských médií odvolávajúcich sa na očitých svedkov, boli desiatky ľudí zranených, štátna televízia Vesti-24 informovala o jednom mŕtvom.

Podľa serveru RIA-Novosti sa obeťou údajne stala štrnásťročná dievčina, ktorá podľahla početným rezným ranám.

Útok sa odohral v meste Miass v oblasti Čeľabinsku, asi 1400 kilometrov východne od Moskvy. Počas koncertu v rámci rockového festivalu Tornádo vpadla medzi divákov skupina asi stovky skinheadov, ktorí začali biť palicami divákov i členov poriadkových síl.

Motív útoku nie je zatiaľ známy. V okamihu vpádu Skinhedov bola na pódiu skupina Tarakany, ktorá okamžite svoje vystúpenie prerušila.

Podľa údajov ruských organizácií na ochranu ľudských práv pôsobí v Rusku niekoľko desiatok tisíc aktivistov radikálnych nacionalistických a neonacistických organizácií. Terčom ich útokov sa stávajú hlavne cudzinci, predovšetkým prisťahovalci z Kaukazu a stredoázijských bývalých sovietskych republík, ako aj príslušníci menšinových subkultúr a ľudia s odlišnou sexuálnou orientáciou.

Podľa májovej správy mimovládnej organizácie Sova, ktorá monitoruje xenofóbne prejavy v Rusku, boli rasistické útoky hlavne neonacistami zaznamenané v 24 oblastiach Ruska. Od začiatku roka do mája pri nich zomrelo najmenej 15 ľudí.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu