Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pudel spôsobil vážnu nehodu, majiteľka dostala 8 mesiacov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Shutterstock)

BRATISLAVA/BRNO - Pudel bez vôdzky, ktorý vbehol do cesty motorke a mal spôsobiť nehodu s vážnymi následkami, je dnes témou českého Ústavného súdu. Jeho majiteľka dostala osemmesačný trest, ona však tvrdí, že vinu nenesie.

Ústavný súd dnes prejednáva sťažnosť Lucie Zímovej. Jej pudel bez vôdzky mal spôsobiť nehodu, pri ktorej motorkár trvalo ochrnul.

Súdy uznali Zímovú vinnou z ublíženia na zdraví a uložili jej osemmesačné väzenie s ročnou podmienkou. Žena sa bráni napríklad tým, že motocyklista išiel nedovolenou rýchlosťou. Preto vraj nesie časť zodpovednosti za svoje vážne zranenia. Podľa znalca by pri pomalšej jazde nehavaroval.

Zímová v sťažnosti tvrdí, že Najvyšší súd v jej kauze príliš zovšeobecnil právne argumenty z iných rozsudkov a neposúdil jej prípad individuálne. Porušil tak údajne právo na spravodlivý proces.

Ústavná sťažnosť upozorňuje tiež na to, že súd odvodil nezákonnosť konania Zímovej z obecnej vyhlášky. Tá však voľné pobehovanie psov na území obce zakazuje len s ohľadom na udržiavanie čistoty, nie kvôli bezpečnosti cestnej premávky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu