Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Omylom zverejnili mená českých tajných agentov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Ústav pre štúdium totalitných režimov (ÚSTR) nedopatrením spolu s menami niekdajších komunistických špiónov zverejnil na internete aj mená doposiaľ aktívnych agentov. Spolupracovníci tajnej služby sú tak vystavení nebezpečenstvu. Podľa informácií denníka Mladej fronty Dnes (MfD) im môže ísť aj o život.

Archiválie, ktoré Ústavu pre štúdium totalitných režimov poskytlo vojenské spravodajstvo, zverejnil ústav na internete v apríli a voľne prístupné boli až do júna. Obsahujú pritom mená ľudí, ktorí pracovali pre rozviedku za totality, ale aj údaje o ľuďoch, ktorí po roku 1989 zostali a slúžia novodobej tajnej službe. Dohromady ide o mená 380 ľudí.

"Môže to ohroziť ich bezpečnosť. Určité riziká tam sú," povedal Zdeněk Hazdra, ktorý je poverený riadením Ústavu pre štúdium totalitných režimov. "Vojenské spravodajstvo vníma zverejnenie ako problém, ale priame ohrozenie agentúrnej činnosti nehrozí," uviedol Jan Pejšek z tlačovej služby ministerstva obrany.

"Ak to tak je, tak je to veľký „prúser“. Tí ľudia sa musia okamžite stiahnuť domov," povedal na zverejnenie mien agentov expert na tajné služby a bývalý šéf vojenskej tajnej služby Jiří Růžek. Medzi prezradenými sú podľa MfD aj niektorí súčasní diplomati, ktorí pôsobia alebo ešte donedávna pôsobili na rôznych postoch na českých ambasádach.

"Už o tom viem, že ma prezradili. Či ma to uráža alebo štve? To je slabé slovo. To by sa v normálnom štáte jednoducho nemalo stať," povedal jeden z prezradených českých agentov. Vojenská rozviedka vysiela agentov do cudziny, aby zisťovali údaje o cudzích armádach alebo zbrojných programoch. Zameriavajú sa aj na prenikanie do štruktúr teroristických organizácií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu