Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Otčima zavraždila 18 údermi do hlavy, dostala 20 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Anna Fedorjaková (37) strávi za vraždu svojho otčima sekerou a pokus o vraždu jeho družky 20 rokov vo väzení. Dnes o tom rozhodol pražský vrchný súd, ktorý tak potvrdil výnimočný trest uložený Mestským súdom v Prahe. Verdikt je teraz právoplatný, možno sa proti nemu len dovolať na Najvyšší súd. Odsúdená sa k činom priznala.

Fedorjaková napadla svojho otčima (58) vlani v apríli v spálni rodinného domu v Prahe. Po predchádzajúcej hádke ho aspoň osemnásťkrát udrela do hlavy tupým koncom sekery, neskôr sa k mužovi vrátila a niekoľkokrát ho bodla nožom.

Aby vražda nevyšla najavo, pokúsila sa Fedorjaková druhý deň zbaviť aj otčímovej družky (50), ktorá s ním zdieľala domácnosť. Žene, ktorá spala v kuchyni, prehodila cez hlavu deku a dusila ju. Družke sa podarilo zo zovretia oslobodiť, útočníčka ju však začala dusiť vankúšom. Žena sa ubránila, a tak sa ju Fedorjaková rozhodla zabiť inak: postupne ju donútila vypiť červené víno s liehom, s nemrznúcou kvapalinou a s jedom na potkany.

Družke sa nakoniec podarilo utiecť oknom z izby, v ktorom ju Fedorjaková zamkla. Pomoci sa jej dostalo u suseda a s ťažkou otravou skončila v nemocnici. Fedorjaková sa pokúsila zapáliť dom, aby zahladila stopy, pred príchodom polície to ale nestihla.

Motívom činu boli spory o majetok. Fedorjaková bola v ťaživej finančnej situácii a otčim sa jej snažil pomáhať. V decembri 2008 na ňu dokonca previedol svoj rodinný dom, v ktorom spoločne s nevlastnou dcérou as družkou žíl. Fedorjaková však dom vzápätí potajomky predala svojmu veriteľovi a zaviazala sa, že sa is nevlastným otcom a družkou vysťahujú do konca apríla 2009. Otčim sa o predaji domu dozvedel až 20. apríla ao deň neskôr sa medzi ním a Fedorjakovou strhla osudná hádka.

Fedorjaková dnes chcela na odvolacom súde dosiahnuť zníženie trestu. Uviedla, že veľmi ľutuje toho, čo spáchala. K činu ju vraj doviedli dlhodobo napäté vzťahy v spolužití s nevlastným otcom. Jej právnička dodala, že klientku k vražde zrejme vyprovokovalo to, že sa otčim po hádke vydal smerom ku skrini, kde mal uložené zbrane. Konala vraj v afekte a čin vopred neplánovala. Advokátka preto navrhovala, aby súd uložil trest v obvyklej zákonnej sadzbe 12 až 15 rokov.

S tým ale nesúhlasila štátna zástupkyňa Eva Prskavcová, podľa ktorej si Fedorjaková naopak počínala veľmi premyslene. "Pomáhal jej v jej finančnej situácii, mal ju za dcéru a ona si toho nevážila," opísala Prskavcová vzťah otčima a nevlastnej dcéry.

Odvolací senát sudkyne Alexandry Novákovej nakoniec Fedorjakovej ponechal výnimočný dvadsaťročný trest. Nováková upozornila, že výnimočný trest sa ukladá v rozmedzí 15 až 25 rokov. "Trest v polovici tohto rozpätia je úplne primeraný," uviedla s tým, že stupeň spoločenskej nebezpečnosti činu bol veľmi vysoký a že senát nezistil v podstate žiadne poľahčujúce okolnosti.

Fedorjaková síce pred vraždou nemala nikdy problémy so zákonom, spôsob jej života ale podľa sudkyne nebol príkladný - do ťažkej finančnej situácie sa dostala vlastnou vinou a svojím úplne nezodpovědným správaním sa čoraz viac zadlžovala. Otčimovi nakoniec predala strechu nad hlavou, uzavrela predsedníčka odvolacieho senátu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu