Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Priateľku zavraždil v lese, zviazal jej ruky a bodal

ilustračné foto
ilustračné foto

PLZEŇ - Trinásť rokov väzenia uložil dnes Krajský súd v Plzni tridsaťdvaročnému mužovi, ktorý v januári zavraždil v lese v okrese Karlove Vary svoju priateľku. Dvadsaťpäťročnej žene František Šedlbauer z Nejdku podľa spisu najprv zviazal ruky koženým remienkom, potom ju pobodal. Žena v dôsledku vdýchnutia krvi do pľúc na mieste zomrela. Dvojica prespávala v aute, muž dva mesiace predtým prišiel o byt.

Podľa obžaloby sa tragédia stala 6. januára na lesnej ceste za obcou Otovice v oblasti nazývanej Nad Plavírnou. Žena sedela na prednom sedadle na mieste spolujazdca. Ako vražedný nástroj Šedlbauer použil nôž s dĺžkou čepele 15 centimetrov. Priateľku zasiahol do ľavej časti tváre na rozhraní čeľuste a krku a dvakrát do ľavého ramena.

Šedlbauer, ktorý sa živil ako robotník na montážach, sa v dvoch svojich výpovediach prakticky priznal, svoje konanie opísal ako skrat. S priateľkou si ten deň vraj dali pervitín, tesne pred udalosťou sa pohádali. Uviedol, že nemohol už viac zniesť jej výčitky, preto jej zviazal ruky a keď neprestávala, tak ju niekoľkokrát "štuchol" nožom.

Dnes však nečakane prišiel s novou verziou. Súdu povedal, že sa domnieva, že ženu napadol niekto tretí. Neznámy, ktorého vraj nevidel, na ňu najprv zaútočil, keď išla z auta na záchod, potom priamo vo vozidle. Šedlbauer povedal, že útoku neznámeho v aute si nevšimol, pretože nahlas hralo rádio a on si prezeral poškodené dvere na svojej strane.

Štátny zástupca Jiří Komorous jeho novú verziu označil za "domnienky z ríše legiend". Za vraždu mu navrhol trest v polovičke zákonnej trestnej sadzby. Hĺbka rán podľa neho nesvedčí o obyčajnom "štuchnutí" nožom, ale o intenzívnom počínaní. Naopak obhajca Vlastimil Němec navrhol vzhľadom k poslednej výpovedi svojho klienta oslobodiť a žiadal vyšetrovací pokus.

Predseda senátu Tomáš Bouček dnešnú výpoveď obžalovaného označil za absurdnú. "Ide len o snahu manipulovať s vykonanými dôkazmi, a to až nezmyselným spôsobom," povedal. Podľa súdu bol Šedlbauer jedinou osobou pri poškodenej v čase činu. Dôkazom je čiastočne jeho pôvodná výpoveď, ale aj stopy DNA zavraždenej na noži, ktorý patril obžalovanému. Súd odmietol i tvrdenie o obyčajnom "štuchnutí" nožom, podľa znalca boli zranenia hlboké a museli byť vedené silou veľkej intenzity.

Obžalovaný i s priateľkou v aute bývali, muž predtým prišiel kvôli dlhom o byt. Po čine sa niekoľko dní potuloval v snehu za veľkých mrazov po okolí, dodnes má kvôli omrzlinám poškodené prsty na rukách. Za vraždu mohol dostať desať až 18 rokov. Súd nenašiel poľahčujúce okolnosti. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný, Šedlbauer si nechal lehotu na odvolanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu