Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Minister odstúpil, mal si kupovať sex od prostitútky

Sven Otto Littorin Zobraziť galériu (2)
Sven Otto Littorin

ŠTOKHOLM - Odstupujúci švédsky minister pre zamestnanosť Sven Otto Littorin údajne spáchal trestný čin tým, že si zaplatil sexuálne služby prostitútky. Tvrdí to denník Aftonbladet, sám Littorin prostredníctvom svojej advokátky toto tvrdenie odmietol.

Minister pritom podal demisiu s odôvodnením, že chce ochrániť svoje deti a svoju snúbenicu pred medializáciou svojich sporov s bývalou manželkou o tom, komu zveria do opatery ich tri deti. Podľa švédskych zákonov totiž pácha trestný čin aj ten, kto si sexuálne služby za odplatu objednáva.

Denník v sobotu citoval 30-ročnú bývalú prostitútku, ktorá tvrdí, že v roku 2006 predávala Littorinovi sexuálne služby. Kupovanie sexu je pritom vo Švédsku trestné od roku 1999 a stíha sa pokutou alebo až šiestimi mesiacmi väzenia. Podľa švédskych zákonodarcov sa tým jednak zrovnoprávňuje pomer medzi oboma pohlaviami a jednak rešpektuje zásada, že prostitúciu vytvára dopyt po nej, nie sama ponuka.

Kto si teda chce "kúpiť sex", či už muž alebo žena, pácha trestný čin. Littorin prekvapivo podal demisiu len dva mesiace pred voľbami. Deň predtým ho oslovili reportéri denníka a pýtali sa ho na vzťahy s uvedenou bývalou prostitútkou. Premiér Fredrik Reinfeldt pripustil, že ho Littorin o obvinení informoval, súčasne vraj ale jeho podstatu poprel.

"Musím vychádzať z toho, že je pravda, čo mi povedal," uviedol k tomu šéf vlády. Reinfeldt a jeho Umiernená koaličná strana (MSP) sú krátko pred začatím predvolebnej kampane k parlamentným voľbám, ktoré budú 19. septembra. Podľa doterajších prieskumov má Reinfeldtova štvorčlenná koalícia pravého stredu mierny náskok pred opozíciou vedenou sociálnymi demokratmi. Nemôže si preto dovoliť ani najmenší škandál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu