Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Po sudkyni hodil tenisky a rozbil jej okuliare: 3 roky!

Izraelská sudkyňa Dorit Bejnišová
Izraelská sudkyňa Dorit Bejnišová (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Muž, ktorý v januári počas súdneho pojednávania zasiahol topánkou predsedníčku izraelského najvyššieho súdu, bol dnes odsúdený k trom rokom väzenia. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa skoršieho vyjadrenia právnikov bol trojročný trest najvyšší možný, aký útočníkovi hrozil.

"Takýto incident sa už nesmie opakovať a tento trest je varovaním pre ostatných," povedal sudca Šimon Feinberg pri vynesení rozsudku nad Pinchas Cohenom (52).

Cohen koncom januára hodil obe svoje tenisky z galérie v súdnej sieni po predsedníčke najvyššieho súdu Dorit Bejnišovej, kým na ňu kričal, že je skorumpovaná. Sudkyňu zasiahol hneď prvou topánkou, a to tak silno, že jej rozbil okuliare a spôsobil drobné poranenia. Útočníka zneškodnila justičná stráž, sudkyňa sa po ošetrení vrátila do súdnej siene.

Cohen sudkyňu napadol, pretože sa domnieval, že s ním izraelská justícia nezaobchádzala spravodlivo v rozvodovom konaní. Útok nijako nesúvisel s kauzou, ktorú Bejnišová prerokovávala.

Hod topánkou je na Blízkom východe považovaný za urážku. Podobný incident tomu izraelskému sa odohral v roku 2008, keď iracký novinár hodil topánkou po vtedajšom americkom prezidentovi Georgeovi Bushovi. Ten sa ale včas dokázal letiacej topánke uhnúť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu